Nasz zespół ekspertów stale śledzi najnowsze badania oraz nowości w dziedzinie medycyny, by dostarczać Ci wartościowe i rzetelne treści. Znajdziesz tu artykuły na temat nowoczesnych metod terapii, profilaktyki chorób oraz najnowszych odkryć medycznych. Pamiętaj, że informacje zawarte na naszym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpią porady lekarskiej. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących Twojego zdrowia, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.
Życzymy dobrej lektury i zachęcamy do regularnych badań profilaktycznych. Zadbaj o zdrowie z POLMED!
Jagody acai, pochodzące z tropikalnych regionów Ameryki Południowej, zyskały ogromną popularność w ostatnich latach. Znane ze swojego bogatego składu odżywczego i potencjalnych korzyści zdrowotnych, stały się ulubieńcem zwolenników zdrowego stylu życia i zostały okrzyknięte mianem superfoods. Czy rzeczywiście są tak cenne dla zdrowia? W tym artykule przeanalizujemy informacje dotyczące jagód acai, wskazania do ich zastosowania, formy suplementacji oraz ograniczenia w ich spożyciu, aby dowiedzieć się czy warto włączyć je do diety.
21 marca obchodzimy światowy dzień zespołu Downa – jednej z najczęściej występujących aberracji chromosomowych. Chociaż choroba niewątpliwie wpływa na życie i zdrowie pacjenta i jego rodziny, nie oznacza braku szansy na budowanie relacji, nauki i osiągania sukcesów.
Jak doświadczenia z dzieciństwa wpływają na dorosłe życie? Wykształcone zachowania, choć często niewidoczne na pierwszy rzut oka, mogą głęboko kształtować emocje, relacje i decyzje. Syndrom DDD – czym jest, jakie są jego konsekwencje i sposoby na radzenie sobie z emocjami, które mu towarzyszą?
Dieta niskowęglowodanowa, zwana inaczej dietą low carb, to dieta polegająca na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia żywności bogatej w białko oraz tłuszcze. W ostatnich latach stało się ponownie głośno o dietach low carb poprzez wzrost popularności diety ketogenicznej. Rodzajów diet niskowęglowodanowych jest wiele, a zostały wypromowane w mediach już ponad 50. lat temu za sprawą diety Atkinsa (amerykańskiego kardiologa). W tym artykule dowiesz się dla kogo zalecane jest przejście na dietę niskowęglowodanową i jakie może nieść to potencjalne korzyści dla zdrowia.
Gradówka to przewlekła zmiana zapalna zlokalizowana na powiece, która powstaje w wyniku zablokowania gruczołów łojowych. Występuje w formie twardego, nieruchomego guzka, który zazwyczaj nie powoduje bólu, jednak nieleczony może przyczyniać się do poważniejszych komplikacji.
W składzie wielu produktów spożywczych, odżywek, suplementów diety i leków możemy zauważyć maltodekstryny. Czym jest maltodekstryna i dlaczego są w tak wielu produktach? Maltodekstryna powstaje na drodze enzymatycznego rozkładu (hydrolizy) skrobi różnego pochodzenia, np. ziemniaków, kukurydzy, owsa, ryżu lub pszenicy. Według klasyfikacji chemicznej maltodekstryny to węglowodany złożone, zbudowane głównie z glukozy. Są to substancje mające szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Z tego artykułu dowiesz się, jakie jest zastosowanie i właściwości maltodekstryny, a także jaki jest wpływ maltodekstryny na zdrowie.
Zespół jelita drażliwego to choroba czynnościowa jelita cienkiego i grubego o podłożu idiopatycznym. Nie jest uwarunkowana zmianami organicznymi (na przykład guzami czy uszkodzeniami jelit) ani problemami biochemicznymi. Po raz pierwszy została opisana już pod koniec XIX wieku.
Syndrom DDA to określenie na specyficzny zespół cech, wykorzystywane w kontekście osób dorastających w rodzinach, gdzie jedno lub oboje rodziców miało problem z alkoholem. Co wiąże się z traumatycznym dzieciństwem, w którym pojawiał się alkohol i jego konsekwencje? Sprawdź.
Mukowiscydoza to jedna z najczęstszych chorób genetycznych diagnozowanych u ludzi. Dotyka wielu układów i narządów. Wymaga dokładnego rozpoznania, stałego monitorowania i specjalistycznego leczenia. Czym jest mukowiscydoza? Jak się objawia? Czy jest uleczalna? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu!
Tran jest szeroko stosowanym olejem odzwierzęcym, najczęściej mówi się o nim w kontekście podnoszenia odporności. Tradycja jego spożywania, jak i opatentowany proces jego produkcji oraz oczyszczania pochodzi z Norwegii. To tam pierwszy raz zaobserwowano, że ludzie z wybrzeża spożywający tran cieszą się dobrym zdrowiem. Z tego artykułu dowiesz się jakie właściwości prozdrowotne ma tran, czy można go stosować u dzieci i jakie są przeciwskazania do stosowania tranu.
W 2023 roku średnia długość życia mężczyzny w Polsce wynosiła 74,7 roku, zaś kobiety 82 lata. To więcej w porównaniu do 2022 o 1,3 oraz 0,9 roku. Z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP-PIB) wynika, że to choroby układu sercowo-naczyniowego w 2021 roku były najczęstszym powodem śmierci w Polsce. Na co jeszcze chorują i umierają Polacy?
Gronkowiec to rodzaj bakterii Gram-dodatnich należących do rodziny Staphylococcaceae. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego układu komórek w mikroskopie – przypomina skupiska winogron (grona). Czy należy obawiać się zakażenia gronkowcem złocistym? Na czym polega leczenie? I jak uniknąć infekcji?
Rak jelita grubego może wystąpić w każdym wieku. To jeden z najczęściej występujących nowotworów złośliwych, w początkowej fazie nie daje żadnych objawów i może zostać wykryty przypadkowo. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać raka jelita grubego, poznasz dostępne opcje profilaktyki i leczenia oraz sprawdzisz porady, jak żyć z chorobą.
Według oficjalnych polskich danych w wyniku przewlekłych powikłań cukrzycy w 2017 roku każdego dnia lekarze byli zmuszeni kilkukrotnie przeprowadzać procedurę amputacji całej kończyny dolnej lub jej części – jedna operacja odbywała się średnio co 120 minut. Czym jest zespół stopy cukrzycowej i czy istnieje sposób, by mu zapobiegać?
Przed osobami z diagnozą stwardnienia zanikowego bocznego pojawia się konieczność zmierzenia się z wyzwaniami, które zmienią codzienne życie. Co zrobić, aby lepiej zrozumieć specyfikę tej choroby oraz potrzebę zaangażowania w poprawę jakości życia pacjentów?
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy substancji, które coraz częściej znajdują się w codziennej suplementacji. Razem z witaminą D są jednymi z najbardziej powszechnych składników, których przyjmowanie jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Czy ich popularność jest uzasadniona? Jak omega-3 wpływają na funkcjonowanie organizmu? Czy faktycznie należy dostarczać je w postaci suplementów? A może wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta? Sprawdźmy!
Na całym świecie tytoń przyczynia się do ponad 8 milionów zgonów rocznie (z czego ponad 15% to osoby niepalące, narażone na bierne palenie). Za właściwości uzależniające tytoniu odpowiada jeden z jego składników – alkaloid nikotyna. Natomiast za pozostałe (somatyczne) negatywne skutki zdrowotne palenia tytoniu odpowiadają produkty jego spalania.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), alkoholowy zespół płodowy (FAS) dotyka około 2 na 1000 żywo urodzonych dzieci w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że w Polsce problem ten może dotyczyć nawet kilkunastu tysięcy noworodków rocznie. Mimo rosnącej świadomości społecznej, wiele kobiet wciąż spożywa alkohol w trakcie ciąży i tym samym naraża swoje dzieci na trwałe konsekwencje zdrowotne.
Niezdrowy styl życia, w tym niska aktywność fizyczna, używki i dieta zachodnia obfitująca w wysokoprzetworzone produkty i żywność typu fast food, to częste czynniki prowadzące do nadciśnienia tętniczego. Nadciśnienie tętnicze może na początku przechodzić bezobjawowo, ale jest ściśle związane z rozwojem poważnych konsekwencji zdrowotnych, jak uszkodzenie nerek czy choroby układu sercowo-naczyniowego. W zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego kluczowa jest zmiana nawyków żywieniowych i najskuteczniejszym tego narzędziem jest dieta DASH. Dieta DASH od wielu lat utrzymuje się w czołówce najzdrowszych diet według U.S. News & World Report, tuż obok diety śródziemnomorskiej i diety MIND.
Odra to wysoce zaraźliwa choroba, która zaczęła powracać. Chorują dzieci, ale też dorośli. Dla kogo odra jest szczególnie niebezpieczna, jak można się nią zarazić, i jak chronić się przed zachorowaniem? Wyjaśniamy.
Melatonina to hormon naturalnie wytwarzany przez człowieka pod wpływem ciemności. Jej produkcja zachodzi głównie w szyszynce, w następstwie syntezy tryptofanu i jego pochodnej – serotoniny. Melatonina reguluje rytm dobowy człowieka, przez co odpowiada nie tylko za zdrowy sen, ale wykazuje działanie na szereg innych funkcji organizmu. Dowiedz się, czym jest i jak działa melatonina.
Polio, błonica czy ospa prawdziwa – to jedynie przykłady chorób praktycznie wyeliminowanych dzięki szczepieniom. Powstanie szczepionek to jeden z kluczowych aspektów rozwoju medycyny, który sprawił, że społeczeństwo wykształciło odporność populacyjną przeciwko wielu jednostkom chorobowym.
Błonnik pokarmowy już od kilkudziesięciu lat jest uznawany za kluczowy składnik diety. Najczęściej kojarzymy go z działaniem przeciwzaparciowym, ale zakres jego prozdrowotnych właściwości jest o wiele bardziej obszerny. Zalecane spożycie błonnika pokarmowego różni się w wielu krajach. Najczęściej spożywa się go w o wiele mniejszych ilościach niż rekomendowane (nawet w krajach z rekomendacjami najniższego spożycia na tle innych krajów).
Plamki, błyski, paproszki czy muszki pojawiające się przed oczami przeważnie są zupełnie niegroźne, ale czasami mogą świadczyć o poważnej chorobie. Jakie są przyczyny występowania zmian w polu widzenia i czy da się je wyleczyć? Kiedy warto te objawy skonsultować z lekarzem?