Dieta przeciwzapalna – założenia, przepisy, przy jakich chorobach warto stosować dietę przeciwzapalną?

Powrót

Specjaliści zalecają dietę przeciwzapalną przede wszystkim osobom z przewlekłymi chorobami o podłożu zapalnym. Warto jednak pamiętać, że ta dieta jest korzystna nie tylko dla nich, ale dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie. W tym artykule dowiesz się po jakie produkty warto sięgać w codziennej diecie, aby zapobiegać rozwojowi stanu zapalnego w organizmie.

Spis treści:

Czym jest stan zapalny i co go powoduje?

Aby zrozumieć dlaczego dieta przeciwzapalna jest korzystna dla organizmu to warto na początek uświadomić sobie czym jest stan zapalny. Stan zapalny jest reakcją obronną organizmu w odpowiedzi na różnie niekorzystne czynniki jak na przykład infekcje, zakażenia czy uszkodzenia mechaniczne. Celem stanu zapalnego jest przeciwdziałanie czynnikowi, który go wywołał i naprawa uszkodzonych tkanek. Stan zapalny rozpoczyna się zwykle od reakcji odpowiednich komórek układu odpornościowego lub komórek tkanki łącznej, które za pomocą odpowiednich białek (na przykład cytokin) komunikują się z innymi komórkami układu odpornościowego, aby te namnożyły się i dotarły do miejsca zapalenia.

Warto wiedzieć, że są to bardzo złożone reakcje. Komórkami odpornościowymi rozpoznającymi i zwalczającymi zagrożenie są np. makrofagi. W reakcji zapalnej biorą też udział białe krwinki (inaczej leukocyty) – produkują cytokiny, przeciwciała oraz zajmują się „sprzątaniem” uszkodzonych komórek. Wytworzenie więc stanu zapalnego jest obciążające dla układu odpornościowego i całego organizmu.


Możemy rozróżnić:

Ostry stan zapalnyPrzewlekły stan zapalny
Ustępuje maksymalnie po kilku dniach.
 
Jego objawem może być na przykład zaczerwienienie, obrzęk, ból i utrata funkcji.
Może trwać wiele tygodni, a nawet dłużej.
 
Najczęściej rozwija się, gdy czynnik wywołujący stan zapalny nie zostanie wyeliminowany,  występuje na niego ciągła ekspozycja lub nawracają ostre stany zapalne. Do przewlekłego stanu zapalnego mogą prowadzić również niektóre patogeny.

Jak przewlekły stan zapalny wpływa na organizm?

Przewlekły stan zapalny w organizmie nie jest korzystny dla zdrowia, gdyż prowadzi do powstania i rozwoju wielu chorób oraz zaburzeń. Na skutek stanu zapalnego może rozwinąć się między innymi insulinooporność, cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby zapalne jelit, zapalenie stawów, choroby autoimmunologiczne, otyłość, nowotwory i problemy z płodnością. W celu zapobiegania i leczenia stanu zapalnego korzystne jest spożywanie produktów zawierających składniki przeciwzapalne, do których należą przeciwutleniacze (nazywane inaczej antyoksydantami).

Stres oksydacyjny a stan zapalny

Przyczyną przewlekłego stanu zapalnego w organizmie może być stres oksydacyjny. Do stresu oksydacyjnego dochodzi w sytuacji, gdy zaburzona zostaje równowaga pomiędzy powstawaniem wolnych rodników a wewnętrznymi mechanizmami obrony antyoksydacyjnej. Wspomnianą równowagę może zaburzać m.in. nadmierny stres, zanieczyszczenia w środowisku, palenie papierosów, alkohol, nieprawidłowa dieta czy styl życia.  Wolne rodniki to niestabilne i wysoko reaktywne cząsteczki zawierające niesparowane elektrony. Konsekwencją ich nadmiernej produkcji jest wychwytanie przez nie elektronów od innych cząsteczek w celu uzyskania stabilności, powodując uszkodzenia komórek w organizmie. W ten sposób wolne rodniki powodują odpowiedź zapalną, która jeszcze bardziej nasila ich produkcję i prowadzi do dalszych szkód w organizmie, w tym wielu chorób. Właśnie dlatego niezbędna jest w codziennej diecie obecność przeciwutleniaczy oraz innych produktów o działaniu przeciwzapalnym. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki (tzw. „wymiatanie” wolnych rodników) poprzez oddanie im brakującego elektronu, zapobiegając uszkodzeniom komórek w organizmie.

Dieta przeciwzapalna – najważniejsze zasady

Pierwsza wersja diety przeciwzapalnej została opracowana w 1995 roku przez dr Barry’ego Sears’a i przedstawiona w książce The Zone Diet. Aktualnie wśród diet przeciwzapalnych rozróżniamy głównie popularną w Polsce dietę śródziemnomorską oraz dietę nordycką i dietę z Okinawy. Zadaniem diety przeciwzapalnej jest łagodzenie toczącego się w organizmie stanu zapalnego i wyciszanie związanych z nim objawów. W tym celu niezbędne jest ograniczenie żywności o działaniu prozapalnym, do których należą produkty wysokoprzetworzone i obfitujące w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze typu „trans” oraz cukry proste. Zwiększa się za to spożycie żywności zawierającej:

  • jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3,
  • błonnik pokarmowy,
  • białko pochodzenia roślinnego (białko pochodzenia zwierzęcego jest dozwolone w postaci chudego mięsa i ryb),
  • przeciwutleniacze: witamina A, C i E, selen, cynk, jod, żelazo, miedź, mangan, karotenoidy oraz polifenole (związki występujące w produktach roślinnych, należą do nich flawonoidy, garbniki i kwasy fenolowe),
  • pozostałe witaminy i składniki mineralne.
e-recepta

Kto powinien stosować dietę przeciwzapalną?

Dieta ta jest zalecana każdemu – osobom zdrowym, które chcą zadbać o swoje zdrowie w celach profilaktycznych, jak również osobom z chorobami (a zwłaszcza o podłożu zapalnym):

Co jeść na diecie przeciwzapalnej?

Na diecie przeciwzapalnej spożywaj:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: chleb żytni razowy, pełnoziarniste makarony, grube kasze, brązowy ryż, płatki owsiane i otręby,
  • świeże warzywa i owoce,
  • rośliny strączkowe i ich przetwory (roślinne zamienniki mięsa): soja, fasola, ciecierzyca, soczewica,
  • chude mięsa i ryby,
  • oliwę z oliwek i oleje roślinne,
  • orzechy, nasiona (np. słonecznika, chia, siemię lniane) i pestki dyni,
  • produkty mleczne naturalne i jaja.

Jakich produktów unikać?

Unikaj spożywania:

  • mięsa czerwonego, mięsa wysokoprzetworzonego i wysokoprzetworzonych wędlin,
  • tłuszczu zwierzęcego (masło, smalec, słonina, tłuste mięsa i wędliny, w tym boczek),
  • żywności typu fast food i instant, słonych przekąsek,
  • cukru, słodkich wypieków, słodyczy i napojów słodzonych, dżemów i suszonych owoców,
  • oczyszczonych produktów zbożowych, tj. z użyciem białej mąki, białe pieczywo,
  • tłustych, słodkich i smakowych produktów mlecznych,
  • soli w nadmiarze,
  • alkoholu.

Dlaczego warto stosować dietę przeciwzapalną?

Dieta przeciwzapalna jest prozdrowotna z wielu powodów, m.in.:

  • może ułatwić zmniejszenie masy ciała i tkanki tłuszczowej trzewnej (pokrywającej narządy wewnętrzne), zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz łagodzić stan zapalny,
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz sprzyja płodności u kobiet i mężczyzn,
  • korzystnie oddziałuje na mikrobiotę jelitową, która bezpośrednio bierze udział w regulacji reakcji prozapalnych i przeciwzapalnych w jelitach (głównie ze względu na większe spożycie błonnika pokarmowego),
  • może zwiększać liczbę Faecalibacterium prausnitzii i Akkermansia muciniphila, które są bakteriami o działaniu przeciwzapalnym,
  • spożywanie w niej produktów pełnoziarnistych wiąże się z niższym poziomem markerów zapalnych w organizmie (tj. biała C-reaktywnego – CRP), podczas gdy rzadkie spożywanie tych produktów zwiększa stężenie markerów zapalnych, a dokładniej interleukiny-6 (IL-6) i interleukiny-7 (IL-7),
  • może zmniejszać o 1,5 razy ryzyko wystąpienia depresji lub jej objawów w stosunku do osób na diecie prozapalnej,
  • znacząco łagodzi ból u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Dieta przeciwzapalna – przepisy (przykładowy jadłospis dla 2 000 kcal)

Śniadanie – owsianka z borówkami i orzechami nerkowca – 502 kcal

  • BIAŁKO: 19,7 g;
  • TŁUSZCZE: 15,3 g;
  • WĘGLOWODANY: 76,6 g;
  • BŁONNIK: 7,4 g

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 6,5 łyżek płatków owsianych (65 g);
  • 1 szklanka mleka spożywczego, 1,5% tł. (250 g);
  • 2 garście borówek (100 g);
  • 1 łyżka orzechów nerkowca (15 g).
  1. Płatki ugotuj na mleku.
  2. Przełóż owsiankę do miski, posyp borówkami i posiekanymi orzechami.

Drugie śniadanie – koktajl malinowy z nasionami chia – 195 kcal

  • BIAŁKO: 10,8 g;
  • TŁUSZCZE: 8,2 g;
  • WĘGLOWODANY: 22 g;
  • BŁONNIK: 6,8 g.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru (250 g);
  • 1 garść malin (50 g);
  • 1 łyżka nasion chia (10 g).
  1. Maliny i kefir umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę.
  2. Wymieszaj z nasionami chia.

Obiad – pieczony łosoś z warzywami i komosą ryżową – 705 kcal

  • BIAŁKO: 46,2 g;
  • TŁUSZCZE:  29,3 g;
  • WĘGLOWODANY:  71,9 g;
  • BŁONNIK: 13 g.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 5 łyżek komosy ryżowej (75 g);
  • 1 mała porcja świeżego łososia (150 g);
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g);
  • 1 garść pomidorków koktajlowych (100 g);
  • 0,5 sztuki papryki zielonej (70 g);
  • 1 garść rukoli (20 g);
  • 3 sztuki suszonych pomidorów (21 g);
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek (2,5 g);
  • przyprawy: po szczypcie mielonej papryki słodkiej, soli
    i pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu.
  1. Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rybę skrop sokiem z cytryny i posyp mieloną papryką, solą i pieprzem oraz przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Obok wyłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w paski lub w drobną kostkę paprykę.
  4. Całość (wraz z rybą) skrop (lub posmaruj za pomocą pędzelka) niewielką ilością oliwy z oliwek i oprósz rozmarynem, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
  5. Komosę wymieszaj z rukolą i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, przełóż na talerz.
  6. Na kaszy ułóż upieczonego łososia wraz z pieczonymi warzywami.

Podwieczorek – grzanki z hummusem i warzywami w słupkach – 216 kcal

  • BIAŁKO: 6,2 g;
  • TŁUSZCZE: 5,6 g;
  • WĘGLOWODANY: 39,5 g;
  • BŁONNIK: 8,2 g.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego razowego (60 g);
  • 1 łyżka hummusu (25 g);
  • 1 mały ogórek (40 g);
  • 1 marchew (45 g).
  1. Przygotuj grzanki w tosterze lub na suchej patelni.
  2. Grzanki posmaruj hummusem i podawaj pokrojonymi w słupki warzywami.

Kolacja – sałatka z ciecierzycy z pomidorkami, papryką i oliwkami – 392 kcal

  • BIAŁKO: 17,9 g;
  • TŁUSZCZE: 13,5 g;
  • WĘGLOWODANY: 57,2 g;
  • BŁONNIK: 16,3 g.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 garści rukoli (40 g)
  • 5 łyżek ugotowanej ciecierzycy (100 g)
  • 1 garść pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 4 sztuki suszonych pomidorów (28 g)
  • 0,5 sztuki papryki zielonej (70 g)
  • 1 łyżka oliwek czarnych (15 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki oregano, po szczypcie soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka pestek dyni (5 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (6 g)
  1. Do miski przełóż rukolę i odsączoną ciecierzycę.
  2. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone i paprykę oraz oliwki.
  3. Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  4. Sałatkę polej dressingiem, posyp pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.

Podsumowanie wartości odżywczej dla całego dnia diety:        

  • KALORYCZNOŚĆ: 2 009 kcal;
  • BIAŁKO: 100,8 g;
  • TŁUSZCZE: 71,9 g;
  • WĘGLOWODANY: 267,1 g;
  • BŁONNIK: 51,7 g.

Informacja:
Artykuły opublikowane na stronie POLMED Zdrowie, nie pełnią funkcji konsultacji medycznej ani nie wyrażają opinii specjalistów i lekarzy. Prezentowane treści stanowią ogólne wskazówki i nie mogą być traktowane jako wyznacznik przy podejmowaniu decyzji dotyczących modyfikacji diety lub terapii, nawyków lub określaniu zmiany dawkowania leków oraz innych substancji leczniczych. Przed podjęciem działań, które mogą wpłynąć na Twoje życie, zdrowie lub samopoczucie, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą.
Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje, wynikające z wykorzystania porad i informacji zawartych na stronie, bez wcześniejszej konsultacji z profesjonalistą.


Dodano: 07/11/2024
Autor
mgr Aleksandra Dąbkowska
Dietetyczka Instytutu Mikroekologii w Poznaniu
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Ciągle pogłębia swoją wiedzę z zakresu mikrobioty jelit i nadwrażliwości pokarmowych oraz bierze udział w konferencjach i szkoleniach.

Zajmuje się pisaniem diet eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pisaniu diet dla osób w chorobach dietozależnych jak cukrzyca typu II, insulinooporność, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość. Interesuje się żywieniem kobiet w ciąży i matek karmiących, których dotyczyły jej tematy prac dyplomowych. W wolnym czasie zgłębia wiedzę z zakresu SIBO i psychodietetyki.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
19/12/2022
Badania, Choroby, Dieta
Wrzody żołądka i dwunastnicy – objawy, diagnostyka, leczenie

Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji. 


10/02/2023
Choroby, Dieta
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – jak powstają i czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Choroby, Dieta, Profilaktyka
Salmonella – drogi zakażenia, objawy, leczenie

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


Zapoznaj się z nasza ofertą:
badania ukladu pokarmowego polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu. Wykonaj pakiet badań laboratoryjnych w POLMED!

od 210 zł
diagnostyka wątroby polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka wątroby
Choroby wątroby dają różne objawy, jednak najczęściej pojawiającym się jest ból wątroby, czyli ból brzucha z prawej strony, pod żebrami. Zbadaj swoją wątrobę w POLMED!

od 67 zł
Nowość! Kup online!
Pakiet badań
Witaminy i minerały
Zbadaj poziom ważnych składników odżywczych w organizmie - umów pakiet badań w kierunku niedoborów witamin i minerałów w POLMED.

od 229 zł
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się