Specjaliści zalecają dietę przeciwzapalną przede wszystkim osobom z przewlekłymi chorobami o podłożu zapalnym. Warto jednak pamiętać, że ta dieta jest korzystna nie tylko dla nich, ale dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie. W tym artykule dowiesz się po jakie produkty warto sięgać w codziennej diecie, aby zapobiegać rozwojowi stanu zapalnego w organizmie.
Aby zrozumieć dlaczego dieta przeciwzapalna jest korzystna dla organizmu to warto na początek uświadomić sobie czym jest stan zapalny. Stan zapalny jest reakcją obronną organizmu w odpowiedzi na różnie niekorzystne czynniki jak na przykład infekcje, zakażenia czy uszkodzenia mechaniczne. Celem stanu zapalnego jest przeciwdziałanie czynnikowi, który go wywołał i naprawa uszkodzonych tkanek. Stan zapalny rozpoczyna się zwykle od reakcji odpowiednich komórek układu odpornościowego lub komórek tkanki łącznej, które za pomocą odpowiednich białek (na przykład cytokin) komunikują się z innymi komórkami układu odpornościowego, aby te namnożyły się i dotarły do miejsca zapalenia.
Warto wiedzieć, że są to bardzo złożone reakcje. Komórkami odpornościowymi rozpoznającymi i zwalczającymi zagrożenie są np. makrofagi. W reakcji zapalnej biorą też udział białe krwinki (inaczej leukocyty) – produkują cytokiny, przeciwciała oraz zajmują się „sprzątaniem” uszkodzonych komórek. Wytworzenie więc stanu zapalnego jest obciążające dla układu odpornościowego i całego organizmu.
Możemy rozróżnić:
Ostry stan zapalny | Przewlekły stan zapalny |
Ustępuje maksymalnie po kilku dniach. Jego objawem może być na przykład zaczerwienienie, obrzęk, ból i utrata funkcji. | Może trwać wiele tygodni, a nawet dłużej. Najczęściej rozwija się, gdy czynnik wywołujący stan zapalny nie zostanie wyeliminowany, występuje na niego ciągła ekspozycja lub nawracają ostre stany zapalne. Do przewlekłego stanu zapalnego mogą prowadzić również niektóre patogeny. |
Przewlekły stan zapalny w organizmie nie jest korzystny dla zdrowia, gdyż prowadzi do powstania i rozwoju wielu chorób oraz zaburzeń. Na skutek stanu zapalnego może rozwinąć się między innymi insulinooporność, cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby zapalne jelit, zapalenie stawów, choroby autoimmunologiczne, otyłość, nowotwory i problemy z płodnością. W celu zapobiegania i leczenia stanu zapalnego korzystne jest spożywanie produktów zawierających składniki przeciwzapalne, do których należą przeciwutleniacze (nazywane inaczej antyoksydantami).
Przyczyną przewlekłego stanu zapalnego w organizmie może być stres oksydacyjny. Do stresu oksydacyjnego dochodzi w sytuacji, gdy zaburzona zostaje równowaga pomiędzy powstawaniem wolnych rodników a wewnętrznymi mechanizmami obrony antyoksydacyjnej. Wspomnianą równowagę może zaburzać m.in. nadmierny stres, zanieczyszczenia w środowisku, palenie papierosów, alkohol, nieprawidłowa dieta czy styl życia. Wolne rodniki to niestabilne i wysoko reaktywne cząsteczki zawierające niesparowane elektrony. Konsekwencją ich nadmiernej produkcji jest wychwytanie przez nie elektronów od innych cząsteczek w celu uzyskania stabilności, powodując uszkodzenia komórek w organizmie. W ten sposób wolne rodniki powodują odpowiedź zapalną, która jeszcze bardziej nasila ich produkcję i prowadzi do dalszych szkód w organizmie, w tym wielu chorób. Właśnie dlatego niezbędna jest w codziennej diecie obecność przeciwutleniaczy oraz innych produktów o działaniu przeciwzapalnym. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki (tzw. „wymiatanie” wolnych rodników) poprzez oddanie im brakującego elektronu, zapobiegając uszkodzeniom komórek w organizmie.
Pierwsza wersja diety przeciwzapalnej została opracowana w 1995 roku przez dr Barry’ego Sears’a i przedstawiona w książce The Zone Diet. Aktualnie wśród diet przeciwzapalnych rozróżniamy głównie popularną w Polsce dietę śródziemnomorską oraz dietę nordycką i dietę z Okinawy. Zadaniem diety przeciwzapalnej jest łagodzenie toczącego się w organizmie stanu zapalnego i wyciszanie związanych z nim objawów. W tym celu niezbędne jest ograniczenie żywności o działaniu prozapalnym, do których należą produkty wysokoprzetworzone i obfitujące w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze typu „trans” oraz cukry proste. Zwiększa się za to spożycie żywności zawierającej:
Dieta ta jest zalecana każdemu – osobom zdrowym, które chcą zadbać o swoje zdrowie w celach profilaktycznych, jak również osobom z chorobami (a zwłaszcza o podłożu zapalnym):
Na diecie przeciwzapalnej spożywaj:
Unikaj spożywania:
Dieta przeciwzapalna jest prozdrowotna z wielu powodów, m.in.:
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
Podsumowanie wartości odżywczej dla całego dnia diety:
Informacja:
Artykuły opublikowane na stronie POLMED Zdrowie, nie pełnią funkcji konsultacji medycznej ani nie wyrażają opinii specjalistów i lekarzy. Prezentowane treści stanowią ogólne wskazówki i nie mogą być traktowane jako wyznacznik przy podejmowaniu decyzji dotyczących modyfikacji diety lub terapii, nawyków lub określaniu zmiany dawkowania leków oraz innych substancji leczniczych. Przed podjęciem działań, które mogą wpłynąć na Twoje życie, zdrowie lub samopoczucie, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą.
Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje, wynikające z wykorzystania porad i informacji zawartych na stronie, bez wcześniejszej konsultacji z profesjonalistą.
Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja?
Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.