Nasiona chia pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej (łac. Salvia hispanica L.) są aktualnie częstym składnikiem wielu prozdrowotnych produktów spożywczych. Zalicza się je do produktów superfoods, czyli produktów o dużej zawartości składników odżywczych, antyoksydacyjnych i o udowodnionym korzystnym oddziaływaniu na organizm. Dietetycy często zalecają dodawanie nasion chia do posiłków oraz wykorzystują je w przepisach na zdrowe zamienniki deserów. Jakie są więc konkretnie korzyści z ich spożywania?
Z tego artykułu dowiesz się:
Szałwia hiszpańska, której ziarna są znane jako nasiona chia, naturalnie pochodzi z państw Ameryki Środkowej oraz Meksyku i znana jest od ponad 5500 lat. Nasiona chia były zwyczajowo spożywane i wykorzystywane w lecznictwie przez Azteków i Majów. Ponadto stosowało się je nie tylko w medycynie latynoamerykańskiej, ale również w tradycyjnej medycynie chińskiej. Obecnie dzięki dokładniejszemu poznaniu ich prozdrowotnych właściwości i zatwierdzenia przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) bezpieczeństwa ich spożywania są one ogólnodostępne w sprzedaży w sklepach i supermarketach spożywczych w postaci nasion całych, zmielonych, prażonych oraz w postaci oleju tłoczonego z nasion chia. Są również dodatkiem wielu gotowych produktów.
Nasiona chia wyróżniają się pod kątem wartości odżywczej wysoką zawartością białka (15-25%) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (25-35%). To, co szczególnie je wyróżnia, to wysoka zawartość kwasu α-linolenowego (ALA) należącego do kwasów omega-3, którego zwykle za mało spożywamy w zwyczajowej diecie.
Omega-3 to rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one potrzebne między innymi dla właściwej pracy serca i mózgu, dlatego też popularne wśród starszych osób jest spożywanie orzechów włoskich dla zachowania lepszej pamięci. Orzechy włoskie mają najwięcej kwasów omega-3 wśród orzechów (6,57 g ALA /100 g), ale nasiona chia mają ich o wiele więcej, bo aż około 64,60 g kwasu α-linolenowego na 100 g produktu i to w proporcji znacznie przeważającej nad kwasami omega-6 (18,60 g kwasu linolowego (LA) /100 g nasion chia). Odpowiedni stosunek omega-3 do omega-6 jest bardzo ważny dla zdrowia. W przeciętnej polskiej diecie zwykle przeważają kwasy omega-6, które mogą nasilać odpowiedź zapalną i podwyższać ciśnienie krwi.
Oprócz dużej zawartości kwasów omega-3 i białka, nasiona chia są również źródłem:
Częste spożywanie nasion chia przynosi wiele korzyści dla zdrowia głównie ze względu na dużą zawartość wspomnianych kwasów omega-3, błonnika pokarmowego oraz związków antyoksydacyjnych. Udowodniono, że wykorzystywanie nasion chia w codziennej diecie sprzyja:
Nasiona chia, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, są bardzo korzystne dla zdrowia. Szczególnie poleca się ich regularne spożywanie:
Pomimo, że nasiona chia mają bogatą wartość odżywczą to zakłada się, że ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 15 g (1,5 łyżki). Szczególną ostrożność przy spożyciu nasion chia należy zachować w przypadku przyjmowania leków oraz w stwierdzonych alergiach.
Nasiona chia mogą wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w niewydolności krążenia i zaburzeniach rytmu serca (preparaty naparstnicy) oraz w depresji (trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne jak np. imipramina i amitryptylina) i zmniejszać ich skuteczność. Działanie to wynika z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego w nasionach chia. Z tego powodu posiłek bogaty w błonnik pokarmowy może być spożyty dopiero 1 godzinę po przyjęciu leków lub na 2 godziny przed ich przyjęciem.
Warto również zachować ostrożność przy stwierdzonej alergii IgE-zależnej (tzw. alergia natychmiastowa) na sezam i orzechy laskowe ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji krzyżowej po spożyciu nasion chia. Reakcja krzyżowa to wystąpienie u osoby z alergią objawów alergicznych po spożyciu produktu o podobnej budowie białka do alergenu pierwotnie uczulającego. Istnieją jednakże pojedyncze przypadki, w których po spożyciu nasion chia wystąpiła reakcja krzyżowa przy stwierdzonych alergiach natychmiastowych na pyłki trawy, sierść kota oraz roztocza.
Nasiona chia można spożywać na wiele sposobów i stosować jako dodatek do wielu potraw. Nasiona chia często wykorzystuje się przy wypiekach do posypania lub obtoczenia w nich bułek i chlebów. Mogą być również wykorzystywane przy pieczeniu/przygotowywaniu ciast i deserów, na przykład sernika na zimno lub puddingu. Nasiona te można używać przy posiłkach przyrządzanych na szybko, jako składnik koktajlu lub smoothie czy dodatek do owsianki, sałatek i jogurtów. Meksykanie wykorzystują chia do napoju typu lemoniada, popularnego pod nazwą chia fresca lub iskiate, który przyrządza się przez namoczenie nasion chia w wodzie lub soku owocowym (przykładowy przepis znajdziesz poniżej).
Oto kilka prostych przepisów, które ułatwią wykorzystanie nasion chia w Twojej kuchni!
Puddingi z chia to jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie tych nasion w kuchni. Może to być zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, wysokokalorycznych deserów.
Składniki:
Nasiona chia wsyp do szklanki lub pucharka, zalej mlekiem i zamieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby nasiona napęczniały, od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli chcesz by deser był bardziej słodki to po napęcznieniu możesz dodać trochę miodu lub syropu klonowego, dokładniej wymieszaj. Możesz też użyć słodzika, ale wtedy najlepiej jest na początku rozpuścić go w mleku przed dodaniem nasion (mleko możesz odrobinę podgrzać dla łatwiejszego rozpuszczenia zamiennika cukru). W oddzielnym naczyniu zblenduj truskawki i wylej powstały mus na gotową warstwę z chia.
Wartość odżywcza 1 porcji (wariant z mlekiem 1,5% tł. i miodem):
ENERGIA: 152 kcal (133 kcal bez miodu) / BIAŁKO: 5,6 g / TŁUSZCZE: 6 g / WĘGLOWODANY: 20,5 g (15,8 g bez miodu) / BŁONNIK: 6,5 g
Smoothie to dobry pomysł na szybką przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy.
Składniki:
Wyciśnij sok z pomarańczy, pokrój brzoskwinie na ćwiartki i usuń pestki. Owoce umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę, wymieszaj z nasionami chia i mlekiem. Odstaw powstałe smoothie do lodówki, aby nasiona odrobinę napęczniały i napój się schłodził. Przed spożyciem wymieszaj lub wstrząśnij.
Wartość odżywcza 1 porcji (wariant z mlekiem 1,5% tł.):
ENERGIA: 325 kcal / BIAŁKO: 10,5 g / TŁUSZCZE: 7,3 g / WĘGLOWODANY: 58,8 / BŁONNIK: 12,8 g.
Jest to idealny napój na upalne popołudnia. Poniższy przepis jest podstawą napoju, ale możesz go urozmaicać przez dodatek dowolnych, zblendowanych owoców, a nawet przygotować ogórkowo-miętowe chia fresca (oprócz bazy dodaj jeszcze 1 dużego ogórka zblendowanego z garścią mięty).
Składniki:
Wodę wymieszaj z sokiem z limonki i cytryny oraz miodem lub słodzikiem (jeśli chcesz, żeby napój był odrobinę słodki). Dodaj nasiona chia i wymieszaj (napój jest od razu gotowy do spożycia, ale możesz też odstawić na 30 minut do lodówki, aby ziarna odrobinę napęczniały). Przed spożyciem wymieszaj jeszcze raz i dodaj lód.
Wartość odżywcza 1 porcji (z miodem):
ENERGIA: 95 kcal (76 kcal bez miodu) / BIAŁKO: 2,6 g (2,5 g bez miodu) / TŁUSZCZE: 4,6 g / WĘGLOWODANY: 12 g (7,2 g bez miodu) / BŁONNIK: 5,2 g.
Jest to często spotykane pytanie – wiele osób woli kupować polskie siemię lniane niż nasiona chia. Powodem mogą być preferencje smakowe i niższa cena. Nasiona chia mogą zostać zastąpione w diecie siemieniem lnianym, które również jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, kwasów omega-3, białka, witamin i składników mineralnych. Zawartości tych składników w nasionach chia i siemieniu lnianym odrobinę się różnią, jednakże różnice te nie są aż tak znaczące – występują one również w obrębie samych odmian nasion chia i siemienia lnianego, i wpływają na nie warunki środowiskowe.
Siemię lniane ze względu na zawartość błonnika pokarmowego (tak jak chia) może wchodzić w interakcje z lekami. Siemię lniane zawiera glikozydy cyjanogenne, natomiast osoba ważąca 70 kg musiałaby spożyć aż ok. 370 g nasion siemienia lnianego, aby przyjąć dawkę letalną. Tak duża ilość spożycia jest niemożliwa do osiągnięcia w odpowiednio zbilansowanej diecie. W przypadku siemienia lnianego zaleca się spożywanie tylko 1-2 łyżek na dzień (tj. około 10-20 g). Oba rodzaje nasion mogą być stosowane zamiennie w kuchni.
Nasiona chia mogą stanowić korzystne dla zdrowia urozmaicenie jadłospisu. Dobrą praktyką jest wprowadzić je na stałe do naszej codziennej diety. W przypadku przyjmowania poszczególnych leków, warto jest sprawdzić czy przez wysoką zawartość błonnika, nasiona chia, nie będą wchodzić w interakcję z nimi. Szczególną ostrożność przy spożyciu nasion chia należy zachować w przypadku stwierdzonej alergii IgE-zależnej na sezam i orzechy laskowe.
Informacja:
Artykuły opublikowane na stronie POLMED Zdrowie, nie pełnią funkcji konsultacji medycznej ani nie wyrażają opinii specjalistów i lekarzy. Prezentowane treści stanowią ogólne wskazówki i nie mogą być traktowane jako wyznacznik przy podejmowaniu decyzji dotyczących modyfikacji diety lub terapii, nawyków lub określaniu zmiany dawkowania leków oraz innych substancji leczniczych. Przed podjęciem działań, które mogą wpłynąć na Twoje życie, zdrowie lub samopoczucie, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą.
Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje, wynikające z wykorzystania porad i informacji zawartych na stronie, bez wcześniejszej konsultacji z profesjonalistą.
Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja?
Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.