Post przerywany – zasady, rodzaje, przeciwwskazania

Powrót

Redukcja masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością jest kluczowym elementem profilaktyki i leczenia wielu przewlekłych schorzeń. Zmiana nawyków żywieniowych w celu „zrzucenia kilogramów” jest również często spowodowana chęcią osiągnięcia wymarzonej sylwetki, poprawy kondycji i samopoczucia czy osiągnięcia lepszych wyników sportowych. Podstawą obniżenia masy ciała jest zmniejszenie dziennie przyjmowanej kaloryczności ze wszystkich spożywanych w ciągu dnia posiłków.

Stosowanie diety redukcyjnej nie jest łatwe – oczekiwanie na pierwsze widoczne rezultaty wymaga zwykle cierpliwości i wytrwałości w postanowieniu. W ostatnich latach coraz chętniej jest stosowany post przerywany, który bywa ułatwieniem w uzyskaniu kontroli nad spożywanym pożywieniem.

Z tego artykułu dowiesz się:

Co to jest post przerywany? Definicja, rodzaje

Post przerywany (ang. intermittent fasting – IF) to okresowy model odżywiania, w którym wszystkie posiłki spożywa się tylko podczas odgórnie ustalonego zakresu czasu, czyli tzw. „okienka żywieniowego”. Możemy wyróżnić kilka rodzajów postów przerywanych:

Post co drugi dzień (ang. alternate-day fasting – ADF)

Rodzaj postu, który zmienia częstotliwość spożywania posiłków, ale nie zawsze wymaga ustalenia czy kontrolowania kaloryczności spożytej żywności. Jest to jedna z najczęściej stosowanych wersji postu przerywanego. Najczęściej składa się z „dni jedzenia” i „dni postu” – kiedy to:

  • (ADF o zerowej kaloryczności) w trakcie „dni jedzenia” można odżywiać się w standardowy sposób (często bez ograniczeń co do rodzaju pokarmów i wielkości porcji), a w „dni postu” stosuje się 24-godzinny post (dozwolone jest picie wody),
  • (Zmodyfikowane ADF) w trakcie „dni jedzenia” można zwiększyć podaż kalorii o 25-50%, a w „dni postu” ogranicza podaż energii np. do 25% (około 500-600 kcal/dzień).

Dieta 5:2 (określana również jako okresowy post 5:2)

poszczenie przez 2 dni w tygodniu, a w pozostałe 5 dni standardowe spożywanie posiłków. Tego typu dieta pozwala na samodzielne rozplanowanie w tygodniu dni postu i jedzenia w zależności od własnych preferencji oraz nie wymaga liczenia kalorii w dni wolne od postu.

Okresowy post (ang. periodic fasting – PF)

Ten rodzaj postu opiera się na powtarzaniu co miesiąc minimum dwóch dni (zwykle 2-5 dni), podczas których nie spożywa się posiłków (dozwolone jest tylko picie wody) lub stosuje się dietę imitującą post. Nie jest to dieta odpowiednia dla każdego, ma ograniczone dane dotyczące skuteczności i bezpieczeństwa przy długoterminowym stosowaniu i może stwarzać ryzyko niedożywienia lub przejadania się w dniach po poszczeniu.

Dieta imitująca post (ang. fasting-mimicking diet – FMD)

Schemat żywieniowy, w którym ogranicza się ilość spożywanego jedzenia by naśladować efekty postu. Opiera się na spożywaniu zdrowej, niskokalorycznej i naturalnej żywności (bogatej w błonnik pokarmowy i wykorzystującej zdrowe tłuszcze). Najczęściej stosuje się ją nieprzerwanie przez 4 dni dwa razy w miesiącu. Ułatwia utratę masę ciała i może poprawiać pamięć oraz koordynację ruchową. Najczęstszy rozkład makroskładników na diecie imitującej post to:

  • białko: 9-11% dziennej energii,
  • tłuszcze: 44-46% dziennej energii,
  • węglowodany: 43-47% dziennej energii.

Post ograniczony czasowo/ograniczenie czasowe jedzenia (ang. time-restricted fasting/eating – TRF/TRE)

swobodne spożywanie posiłków, ale tylko w ustalonym zakresie czasowym. Zakres ustala się samodzielnie pod kątem indywidualnych preferencji, ale warto skonsultować to ze specjalistą. Okienko żywieniowe może trwać od 3 do 12 godzin dziennie (przez pozostałe 12-20 godzin w ciągu dnia należy wstrzymać się od spożywania posiłków), co pozwala na redukcję spożywanych kalorii o min. 20%, przykłady tego typu postu:

  • Dieta 16:8 – spożywanie posiłków w 8-godzinnym oknie i poszczenie przez pozostałe 16 godzin w ciągu dnia – po ustaleniu konkretnego zakresu godzin (np. 8:00-16:00) nie powinno się go modyfikować i przesuwać w zależności od dnia,
  • Dieta 20:4 – spożywanie posiłków w 4-godzinnym oknie i poszczenie przez pozostałe 20 godzin w ciągu dnia – po ustaleniu konkretnego zakresu godzin (np. 10:00-14:00) nie powinno się go modyfikować i przesuwać w zależności od dnia,
  • Wczesne ograniczenie czasu karmienia (ang. early time-restricting feeding – eTRF) – jest to modyfikacja postu ograniczonego czasowo, w której okno żywieniowe rozpoczyna się o wczesnej godzinie (np. 8:00-max. 14:00) – jest to dieta zgodna z rytmem dobowym,
  • Opóźnione ograniczenie czasu (ang. late time-restricting feeding – lTRF) – jest to modyfikacja postu ograniczonego czasowo, w której okno żywieniowe rozpoczyna się o późnej godzinie w ciągu dnia (np. 14:00 -max. 20:00) – stosowane często u osób, które prowadzą wieczorami aktywne życie towarzyskie.

Możliwość wyboru rodzaju postu przerywanego, w sposób dopasowany do indywidualnego stylu życia, może być częstym powodem, dlaczego tak wiele osób chętnie stosuje ten schemat odżywiania.

Korzyści z postu przerywanego

Odpowiednio opracowany i kontrolowany przez specjalistę (np. dietetyka) post przerywany może przynosić pozytywne rezultaty zdrowotne, jak:

  • Obniżenie masy ciała i poprawa parametrów klinicznych u osób otyłych – zwłaszcza w połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami (obniżanie poziomu cholesterolu LDL, zapobieganie stresowi oksydacyjnemu, spadek tkanki tłuszczowej, profilaktyka rozwoju zaburzeń metabolicznych u osób z nadmierną masą ciała bez stwierdzonej cukrzycy, pośredniczenie w obniżeniu poziomu m.in. glukozy i leptyny we krwi, sprzyjanie zwiększeniu wrażliwości na insulinę).
  • Regulacja wewnętrznego zegara biologicznego – tego typu regulacja jest ważna dla wielu procesów fizjologicznych w organizmie. Pora dnia może oddziaływać na procesy metaboliczne, energetyczne i hormonalne w organizmie, ale również na koordynację fizyczną, sen oraz różnorodność i aktywność mikrobioty jelitowej, czyli zbioru mikroorganizmów bytujących w jelicie grubym (z przewagą bakterii jelitowych).

    Przykładowo, spożywanie posiłków jedynie w trakcie 8-godzinnego okienka żywieniowego (dieta 16:8) i niespożywanie posiłków po godz. 15:00 (w porównaniu do spożywania posiłków w ciągu 12 godzin dziennie) może zmniejszać apetyt, zapobiegać rozwojowi cukrzycy i obniżać ciśnienie krwi. Zaburzona regulacja obwodowych zegarów biologicznych może za to zwiększać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych (jest to częsty problem u osób pracujących wielozmianowo).
  • Promowanie długowieczności – według badań na zwierzętach post przerywany może wydłużać średnią długość życia (u szczurów wydłużenie określono o 14-45%, a u myszy o 4-27%), a długoterminowe stosowanie postu przerywanego może poprawiać funkcje poznawcze, opóźniać pojawienie się wraz z wiekiem uszkodzeń mózgu, poprawiać zdrowie kardiometaboliczne oraz zmniejszać stres oksydacyjny u osób dorosłych (spowalnianie procesów starzenia).
  • Możliwe korzystne działanie w chorobach neurologicznych – post przerywany może zwiększać plastyczność synaptyczną w chorobach neurodegeneracyjnych, sprzyjać pozytywnym adaptacjom w ośrodkowym układzie nerwowym, sprzyjać korzystnym efektom leczenia oraz poprawiać deficyt pamięci. Podejrzewa się, że post przerywany może również hamować rozwój przewlekłych chorób neurodegeneracyjnych, a nawet im zapobiegać, co zauważono np. w chorobie Alzheimera.
  • Możliwe działanie przeciwnowotworowe – w badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że stosowanie postu przerywanego hamowało wzrost guza ze względu na zakłócanie jego metabolizmu energetycznego, dzięki czemu może być bardziej podatny na terapie przeciwnowotworowe. Post może sprzyjać regeneracji, różnicowaniu wielu komórek i tkanek w organizmie, przez co może wzmacniać odporność przeciwnowotworową.

Obecnie rozważane są ewentualne korzyści ze stosowania postu przerywanego w chorobach autoimmunologicznych (m.in. łuszczyca, stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty układowy), jednakże dowody na to są nadal niejednoznaczne (brak potwierdzenia skuteczności).

Warto pamiętać, że nie każdy rodzaj postu może mieć prozdrowotne działanie, gdyż zależy to od wielu czynników i zawsze powinno odbywać się pod kontrolą lekarza bądź dietetyka. Potwierdzenie bezpieczeństwa postu przerywanego oraz jego efektów wymaga jeszcze wielu badań. Do tej pory wiele z nich zostało przeprowadzone jedynie na próbie zwierzęcej, małej grupie ludzi lub w krótkiej pespektywie czasu. Dlatego stosowanie postu przerywanego należy zawsze najpierw skonsultować z lekarzem (szczególnie w przypadku posiadania chorób przewlekłych i nowotworowych).

Jak zacząć post przerywany? Jaki wybrać? Przykładowy plan posiłków

Oto kilka wskazówek jak rozpocząć post przerywany:

  1. Zastanów się czy pod kątem Twojego stanu zdrowia, formy wykonywanej pracy czy stylu życia nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania postu przerywanego w jakiejkolwiek formie (w rozdziale niżej znajdziesz przykładowe przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne) – a najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem prowadzącym.
  2. Dobierz najodpowiedniejszy dla siebie rodzaj postu przerywanego. Powinien on uwzględniać stan zdrowia, godziny pracy, rodzaj i warunki wykonywanej pracy, obowiązki poza pracą, dotychczasowy styl życia (w tym życie towarzyskie) i wiele innych – rodzaj postu powinien być jak najbardziej dopasowany do Ciebie, aby łatwiej było Ci go przestrzegać. Na początek najbezpieczniejszym i najłatwiejszym do stosowania postem może być post ograniczony czasowo typu 16:8.
  3. W zależności od wybranego rodzaju ustal dni/godziny poszczenia. Zwłaszcza w przypadku postu ograniczonego czasowo kluczowe jest by przestrzegać ustalonych godzin okna żywieniowego i postu, które każdego dnia powinny być stałe.
  4. W dni/godziny poza postem zakłada się, że można spożywać dowolne posiłki bez żadnych restrykcji żywieniowych, ale zaleca się by kierować się wyborem zdrowej żywności (świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki, chude i niskoprzetworzone mięso oraz ryby, jaja, naturalne produkty mleczne, tłuszcze roślinne) i prawidłowo komponować posiłki (np. zgodnie z zasadami Talerza Zdrowego Żywienia opracowanego przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej). W przypadku postu ograniczonego czasowo (np. 16:8 lub 20:4) ustalenie okienka żywieniowego nie musi oznaczać, że stosowana dieta będzie o obniżonej kaloryczności, choć np. zrezygnowanie z wieczornego podjadania (ze względu na koniec okienka żywieniowego) może się do tego przyczyniać. W przypadku osób z nadwagą lub otyłością zaleca się by wprowadzić deficyt kaloryczny – czyli obniżyć całkowite, dzienne spożycie energii o około 500 kcal.
  5. Zaplanuj liczbę i rodzaj posiłków w okresie jedzenia (i w okresie poszczenia, o ile planujesz wtedy niewielkie spożycie – przykład: zmodyfikowany post co drugi dzień). Warto przestrzegać minimum 3 godzin przerwy pomiędzy posiłkami dla prawidłowego oczyszczania się jelit w trakcie dni jedzenia czy dłuższego okienka żywieniowego.

Przykładowy plan posiłków na diecie 16:8 przy okienku żywieniowym w godz. 8:00-16:00:

  • 8:00 – śniadanie: tost z chleba żytniego pełnoziarnistego z sadzonym jajkiem, awokado i papryką + koktajl na bazie świeżych owoców i jogurtu naturalnego/kefiru.
  • 11:30 – obiad: pieczony łosoś w pomidorach z ugotowaną komosą ryżową (lub dowolną, gruboziarnistą kaszą) + sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem nasion słonecznika/dyni i oliwą z oliwek.
  • 15:00 – kolacja: szaszłyki z kurczaka, papryki, cukinii i cebuli z patelni grillowej lub piekarnika z pieczoną dynią.

Post przerywany – dla kogo? Przeciwwskazania

Diety typu post zyskały dużą popularność w ostatnich latach, ale stosowanie terapii postnych jest już znane w Europie ponad 100 lat. Jest to silnie powiązane z obrządkami religijnymi, duchowością. Na przestrzeni lat, pozytywne efekty postu były obserwowane w leczeniu przewlekłych chorób (choroby metaboliczne, przewlekłe choroby zapalne, choroby reumatyczne, zespoły bólowe i schorzenia psychosomatyczne). Podejrzewa się, że dieta typu post może korzystnie oddziaływać m.in. w zespole jelita nadwrażliwego (IBS), alergiach pokarmowych i chorobach skóry. Krótkotrwały post może też poprawiać samopoczucie.

Pomimo zauważonych korzyści zdrowotnych, tego typu styl odżywiania niesie ze sobą również negatywne konsekwencje i pewne ograniczenia. Do tej pory badania były w większości wykonywane na zwierzętach, a badania na ludziach dotyczyły głównie osób z nadmierną masą ciała i były przeprowadzane przez krótki okres czasu. Niezbędne jest przeprowadzenie bardziej systematycznych badań nad korzystnymi dla zdrowia efektami i bezpieczeństwem stosowania postu przerywanego. Na ten moment zaobserwowano negatywne skutki stosowania postu przerywanego:

  • w chorobach układu sercowo-naczyniowego – w przypadku stosowania ADF, czyli postu co drugi dzień, zauważono u szczurów spadek funkcji rezerwy sercowej i niewydolność rozkurczową, co prowadziło do zwiększonego włóknienia mięśnia sercowego, a ponadto ostre głodzenie może pogarszać zdolność organizmu do radzenia sobie ze spadkami objętości krwi (gorsza efektywność zwężania się naczyń krwionośnych); sytuacja ta może prowadzić do gorszego samopoczucia przy spadkach ciśnienia, zawrotów głowy czy nawet omdleń,
  • w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej – u pacjentów z cukrzycą post przerywany może prowadzić do hipoglikemii, kwasicy ketonowej, niedociśnienia, odwodnienia, zakrzepicy,
  • w zaburzeniach odżywiania i płodności – post przerywany, zwłaszcza u kobiet, może prowadzić do zaburzeń odżywiania (niezdrowa relacja z jedzeniem, przejadanie się bądź ignorowanie sygnałów głodu, jadłowstręt psychiczny) i problemów z płodnością z powodu niedostarczania do organizmu wystarczających ilości składników odżywczych z pożywieniem; w badaniu na zwierzętach, w przypadku męskich osobników (szczury), zaobserwowano negatywny wpływ postu przerywanego na oś podwzgórze-przysadka-gonady (HPG) – takie działanie postu przerywanego może sprzyjać niepłodności u mężczyzn,
  • w zaburzeniach nastroju – stosowanie postu przerywanego w zaburzeniach nastroju może pogłębiać objawy depresyjne i lękowe ze względu na dodatkowy stres i niepokój oraz zmiany hormonalne; post przerywany może również prowadzić do uczucia izolacji społecznej i napiętych kontaktów z bliskimi (rezygnacja ze spotkań towarzyskich); post przerywany może sprzyjać kompulsywnym przyzwyczajeniom i rytuałom związanym z jedzeniem – u osób z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi zachowania mogą ulec pogorszeniu,
  • w odchudzaniu – pomimo, że post przerywany może sprzyjać obniżaniu masy ciała to jego bezpieczeństwo nie zostało w pełni potwierdzone przy długotrwałym stosowaniu.

Poza ewentualnymi niekorzystnymi efektami stosowania postu przerywanego przez dłuższy czas warto mieć na uwadze możliwe skutki uboczne, które mogą towarzyszyć już przy rozpoczęciu postu. Poszczenie może wiązać się bólami głowy, uczuciem zmęczenia, drażliwością, problemami ze snem, osłabieniem, omdleniem, kołataniem serca i zaparciami, może sprzyjać rozwojowi zaburzeń objadania (przejadanie się) oraz wpływać na życie towarzyskie.

Post przerywany jest szczególnie niewskazany dla:

  • osób z zaburzeniami odżywiania,
  • dzieci i nastolatków,
  • kobiet w ciąży/karmiących piersią,
  • osób z niedoborami żywieniowymi,
  • osób z chorobami wątroby (np. zespół Gilberta),
  • osób z hipoglikemią i cukrzycą typu 1.

Post przerywany a mikrobiota jelitowa

Stosowanie postu przerywanego może zmieniać różnorodność i aktywność mikrobioty jelitowej ze względu na ustalony rytm spożywania posiłków i poszczenia. Podejrzewa się, że post przerywany może regulować procesy metaboliczne w organizmie w wyniku jego wpływu na skład mikrobioty jelitowej, produkowane przez nią metabolity i szlaki metaboliczne w mikrobiomie jelitowym. W badaniu na próbie zwierzęcej (myszy), przeszczep kału od myszy leczonych postem przerywanym, korzystnie wpływał na szklaki metaboliczne w mikrobiocie jelitowej u biorców, poprawiając ich antyoksydacyjne działanie. Korzystne zmiany w mikrobiocie jelitowej są kluczowe u osób z otyłością, u których stwierdza się zwiększoną przepuszczalność jelitową, co powoduje przemieszczanie się bakterii z jelita do krwiobiegu i powstanie układowego stanu zapalnego.

Prawidłowo skomponowana dieta bogata w błonnik pokarmowy odżywia prozdrowotne bakterie jelitowe. Wiele czynników, jak niezdrowa dieta, antybiotyki, przewlekle stosowane leki (IPP, NLPZ), używki oraz przewlekły stres, zmniejsza różnorodność mikrobioty jelitowej prowadząc do jej zaburzenia (tzw. dysbioza jelitowa). W takiej sytuacji, oprócz spożywania zdrowej dla jelit żywności, niezbędne jest stosowanie odpowiednich probiotyków. Działanie prozdrowotnych bakterii jelitowych jest szczepozależne, a więc konkretny szczep bakterii zawarty w danym probiotyku może działać tylko w konkretnych dolegliwościach/chorobach. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dopasowanie probiotykoterapii do stanu zdrowia.

Indywidualnie dopasowaną terapię probiotyczną można uzyskać wykonując badanie Mikrobiota jelit. Badanie Mikrobiota jelit ocenia wskaźnikowe bakterie jelitowe (prozdrowotne, potencjalnie chorobotwórcze, patogenne, grzyby drożdżopodobne i pleśniowe) i jest dostępny w kilku panelach: Mikrobiota jelit Basic, Mikrobiota jelit Pro i Mikrobiota jelit Complete (ilość badanych parametrów różni się w zależności od wybranego panelu). Celowana terapia mikrobiologiczna na podstawie wyniku i wywiadu zdrowotnego może przynieść najwięcej korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Najczęstsze pytania dotyczące postu przerywanego

Czy post przerywany jest bezpieczny?

Post przerywany przy jednoczesnym przestrzeganiu zasad zdrowego odżywiania może być bezpieczny dla większości zdrowych osób – jego skuteczność i bezpieczeństwo zależą od indywidualnego stanu zdrowia i sposobu jego stosowania. Zanim zaczniesz stosować post przerywany skonsultuj to z lekarzem prowadzącym.

Czy można ćwiczyć podczas postu przerywanego?

Podczas stosowania umiarkowanego (pod kątem restrykcji żywieniowych) postu przerywanego można ćwiczyć, ale rodzaj treningu powinien być odpowiednio dopasowany do samopoczucia i indywidualnych możliwości. Zaleca się przede wszystkim lekkie i umiarkowane treningi (np. jogging, rower, spacer), nie jest też wykluczony indywidualnie dopasowany trening siłowy. W tym celu niezbędne jest uwzględnianie w diecie odpowiedniej ilości białka oraz nawadnianie organizmu.

Co jeść podczas okna żywieniowego?

Podczas okna żywieniowego posiłki powinny opierać się na zdrowych i mało przetworzonych produktach. Przede wszystkim zaleca się spożywanie chudego mięsa, naturalnych produktów mlecznych, świeżych ryb, pełnoziarnistych produktów zbożowych, olejów roślinnych, orzechów, nasion oraz dużych ilości świeżych warzyw i owoców.

Czy post przerywany jest odpowiedni dla wegetarian i wegan?

Post przerywany może być stosowany przez wegetarian i wegan, ale na diecie roślinnej szczególnie należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż białka, witaminy B12 i żelaza. W tym celu najlepiej jest skorzystać z konsultacji z dietetykiem.

Podsumowanie

Post przerywany bywa promowany jako narzędzie walki z nadwagą i otyłością, gdyż w odróżnieniu od niestosowania żadnej diety może prowadzić do spadku masy ciała – efekt może być porównywalny do stosowania diety o obniżonej kaloryczności. Z tego względu post przerywany może być alternatywnym rozwiązaniem dla osób, które mają problem z utrzymaniem się na diecie redukcyjnej. Jednakże należy pamiętać, że w dni/godziny poza postem należy kierować się prozdrowotnymi wyborami żywieniowymi. Post przerywanym wymaga dalszych badań w kierunku potwierdzenia bezpieczeństwa i prozdrowotnych właściwości. Przed rozpoczęciem stosowania postu przerywanego najlepiej skonsultować to z lekarzem prowadzącym, aby upewnić się czy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych.


Informacja:
Artykuły opublikowane na stronie POLMED Zdrowie, nie pełnią funkcji konsultacji medycznej ani nie wyrażają opinii specjalistów i lekarzy. Prezentowane treści stanowią ogólne wskazówki i nie mogą być traktowane jako wyznacznik przy podejmowaniu decyzji dotyczących modyfikacji diety lub terapii, nawyków lub określaniu zmiany dawkowania leków oraz innych substancji leczniczych. Przed podjęciem działań, które mogą wpłynąć na Twoje życie, zdrowie lub samopoczucie, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą.
Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje, wynikające z wykorzystania porad i informacji zawartych na stronie, bez wcześniejszej konsultacji z profesjonalistą.


Dodano: 17/04/2025
Autor
mgr Aleksandra Dąbkowska
Dietetyczka Instytutu Mikroekologii w Poznaniu
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Ciągle pogłębia swoją wiedzę z zakresu mikrobioty jelit i nadwrażliwości pokarmowych oraz bierze udział w konferencjach i szkoleniach.

Zajmuje się pisaniem diet eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pisaniu diet dla osób w chorobach dietozależnych jak cukrzyca typu II, insulinooporność, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość. Interesuje się żywieniem kobiet w ciąży i matek karmiących, których dotyczyły jej tematy prac dyplomowych. W wolnym czasie zgłębia wiedzę z zakresu SIBO i psychodietetyki.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
10/02/2023
Choroby, Dieta
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – jak powstają i czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Choroby, Dieta
Salmonella – drogi zakażenia, objawy, leczenie

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


04/05/2021
Dieta
Probiotyk, prebiotyk i postbiotyk – jakie są różnice?

Skład flory bakteryjnej jelit ma bardzo duże znaczenie dla ogólnego stanu organizmu. Mikrobiota — ekosystem tworzony przez bakterie w przewodzie pokarmowym ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia człowieka. M.in. wpływa na wchłanianie witamin i minerałów, usprawnia proces trawienia, wzmacnia układ immunologiczny i polepsza nastrój. Żeby poprawić stan mikrobioty, warto sięgać po probiotyki i prebiotyki w odpowiedniej ilości. Czym różni się probiotyk od prebiotyku? Jakie są najbardziej znane szczepy probiotyczne? Odpowiadamy!


Zapoznaj się z nasza ofertą:
badania ukladu pokarmowego polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu. Wykonaj pakiet badań laboratoryjnych w POLMED!

od 259 zł
diagnostyka wątroby polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka wątroby
Choroby wątroby dają różne objawy, jednak najczęściej pojawiającym się jest ból wątroby, czyli ból brzucha z prawej strony, pod żebrami. Zbadaj swoją wątrobę w POLMED!

od 99 zł
Nowość! Kup online!
Pakiet badań
Witaminy i minerały
Zbadaj poziom ważnych składników odżywczych w organizmie - umów pakiet badań w kierunku niedoborów witamin i minerałów w POLMED.

od 239 zł
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się