Jesień to czas wzmożonych zachorowań. Chorują zarówno dzieci, które dopiero co zaczęły naukę w przedszkolach czy szkołach, jak i dorośli. Czy da się skutecznie ustrzec przed kolejnymi infekcjami? Jak dbać o odporność, żeby nie martwić się kolejnym katarem? Po które preparaty z apteki rzeczywiście warto sięgnąć? I co z domowej spiżarni może okazać się szczególnie przydatne?
O odporność organizmu trzeba dbać przez cały rok. To dość utarty frazes, ale zgodny z prawdą. Szczególnie jednak warto pomyśleć o sposobach na dodatkowe wzmocnienie wtedy, gdy zaczyna się sezon jesienno-zimowy, czyli okres wzmożonych infekcji. Co jest kluczem do przetrwania jesieni i zimy bez choroby?
Podstawą w budowaniu odporności jest zdrowa dieta oraz dbanie o odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Przez zdrową dietę można rozumieć codzienne spożywanie zalecanej porcji warzyw i owoców, które zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, unikanie wysoko przetworzonych pokarmów, rafinowanych olejów czy zbyt dużej ilości cukru. Szczególnie warto zwrócić uwagę na regularne jedzenie miodu, cebuli, czosnku oraz dodawanie do potraw rozgrzewających przypraw takich jak imbir, kurkuma lub chilli. Należy sięgać również po kiszonki wspomagające utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, która bezpośrednio wpływa na odporność. Przydane będą także kwasy omega-3, pochodzące z tłustych ryb morskich, olejów lnianego i rzepakowego tłoczonych na zimno, z orzechów i migdałów oraz olej z czarnuszki podnoszący poziom limfocytów T.
A co z wodą? Chodzi nie tylko o nawadnianie organizmu, lecz także o dbanie o odpowiednie nawilżenie powietrza w pomieszczeniach, w których przebywamy przez większość doby. Suche powietrze powoduje wysychanie śluzówek i pękanie naskórka, co w efekcie ułatwia patogenom wniknięcie do organizmu. Dodatkowo suche śluzówki sprawiają, że mechanizm samooczyszczania się dróg oddechowych przestaje działać prawidłowo.
Dbanie o odporność to także właściwa suplementacja – podstawą jest przyjmowanie witaminy D w okresie od października do maja, ponieważ w tym czasie w naszych warunkach klimatycznych niemożliwe jest wytworzenie odpowiedniej ilości cholekalcyferolu w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Dlaczego właśnie witamina D3? Bo jej niedobory mogą prowadzić do problemów z odpornością. Witamina D utrzymywana na właściwym poziomie m.in. zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na grypę, osłabia toczące się w organizmie procesy zapalne, a także ma działanie antynowotworowe.
Warto przyjmować również probiotyki, które skutecznie uzupełniają ubytki flory jelitowej wynikające zarówno z przyjmowanych leków, jak i ze złej diety. Problemy z florą jelitową mogą bowiem ułatwiać wnikanie patogenów do organizmu, czyli zwiększać jego podatność na infekcje.
Jak jeszcze można zadbać o siebie przed jesiennym sezonem zachorowań? Skontrolować temperaturę powietrza w pomieszczeniach, w których przebywa się najczęściej. Najlepiej, aby nie wynosiła więcej niż 22 stopnie Celsjusza w ciągu dnia i do 19 stopni Celsjusza w nocy. Dlaczego to takie ważne? Przegrzewanie negatywnie wpływa na pracę układu odpornościowego i wysusza śluzówki. Warto również zadbać o regularny ruch na świeżym powietrzu bez względu na warunki pogodowe – jedyne, o czym trzeba w tym wypadku pamiętać, to odpowiednie ubranie.
Poziom odporności zależy również od dwóch czynników, które rzadko bierzemy pod uwagę – od jakości snu i poziomu stresu doświadczanego na co dzień. Sen to czas na regenerację oraz na nabranie sił. Jeżeli śpimy mniej niż 6–7 godzin, sen jest przerywany, w pomieszczeniu, w którym odpoczywamy panuje wysoka temperatura lub świeci się światło, organizm nie ma warunków do odpowiedniej regeneracji. To negatywnie wpływa na odporność podobnie jak chroniczny stres i przemęczenie. Z tego powodu warto po pierwsze unikać sytuacji stresogennych, a po drugie znaleźć sposób na odstresowanie – najczęściej skuteczna okazuje się aktywność fizyczna lub poświęcanie czasu na hobby.
Przeczytaj pozostałe artykuły dotyczące wpływu diety, przyzwyczajeń i stylu życia na naszą odporność.
Plamki, błyski, paproszki czy muszki pojawiające się przed oczami przeważnie są zupełnie niegroźne, ale czasami mogą świadczyć o poważnej chorobie. Jakie są przyczyny występowania zmian w polu widzenia i czy da się je wyleczyć? Kiedy warto te objawy skonsultować z lekarzem?
Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego. Jej najczęstsze objawy to bóle brzucha i zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego. Z ustaleń badaczy wynika, że przyczyny zespołu jelita drażliwego mogą mieć podłoże genetyczne. Jak rozpoznać tę coraz częstszą chorobę i czy można jej w sposób efektywny przeciwdziałać?
Szacunki podają, że około połowa Polaków odczuwa skutki przesilenia wiosennego. Syndrom zmęczenia wiosennego, bo tak nazywane jest to, co dzieje się z organizmem w trakcie przesilenia, objawia się m.in. obniżonym poziomem energii, ospałością, trudnością z koncentracją, a jednocześnie wiąże się ze spadkiem odporności. Jak można sobie z tym poradzić?