Odporność i dobra jesienno-zimowa dieta dzieci

Powrót

Okiem dietetyka – wywiad ze specjalistą.

Okres jesienny sprzyja zwiększeniu zachorowalności, w tym u dzieci. Z czego to wynika?

Jesień to okres, gdzie zbiega się wiele czynników, które mogą mieć wpływ na zwiększenie zachorowalności u dzieci właśnie w tym czasie, są to: rozpoczęcie szkoły, zajęć dodatkowych (basen, zajęcia sportowe), czyli kontakt z licznymi drobnoustrojami oraz obniżeniem temperatury na zewnątrz i zmniejszeniem nasłonecznienia. Dzieci również dbają mniej o higienę: często nie myją rąk, piją z tej samej butelki, kichają nie zasłaniając ust itp. Najczęstsze są tzw. przeziębienia. Przeziębieniom, jak sama nazwa wskazuje, sprzyja wychłodzenie organizmu. Wirusy odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych są najaktywniejsze w niższych temperaturach ciała, zatem zmarznięci i przemoczeni łatwo stajemy się ich ofiarami.

Tak jak wcześniej wspomniałam, brak dostatecznego nasłonecznienia powoduje zmniejszanie produkcji witaminy D3. Do jej funkcji należy przede wszystkim wspomaganie rozwoju kośćca, ale także ma duży wpływ na układ odpornościowy. Zmniejszenie stężenia witaminy D3 w organizmie prowadzi zatem do osłabienia odporności i wzrostu ryzyka infekcji. Dzieci, które chodzą do żłobka, przedszkola i szkoły przebywają w zamkniętych, niewietrzonych, ogrzewanych i suchych pomieszczeniach, bez możliwości zabawy na świeżym powietrzu, więc często chorują jako pierwsze. Zamknięte i słabo wentylowane pomieszczenia to idealne warunki dla rozwoju drobnoustrojów.

Jak można wesprzeć odporność dzieci tak, aby przygotować je na trudy zimowej aury?

Zaszczepić się – przed częścią drobnoustrojów możemy się uchronić; dostępne są szczepionki przeciwko grypie i pneumokokom; szczepienie pozwala zminimalizować ryzyko zachorowania i powikłań. Możemy się też hartować, zdrowo odżywiać lub suplementować.

Polecam hartowanie! Gdy jesteśmy zahartowani, naczynia włosowate stają się niewrażliwe na nagłe zmiany temperatury. To jest możliwe dzięki gimnastyce naczyń, która polega m.in. na kontrolowanym narażaniu się na duże zmiany temperatur. Przede wszystkim nie przegrzewaj dziecka. Temperatura w domu powinna być jak najniższa: 20°C uznaje się za odpowiednią temperaturę, chociaż byłoby jeszcze lepiej, gdyby w pokoju, w którym śpi dziecko, była nawet niższa. Należy wietrzyć pokój dziecka również zimą, nawet gdy jest bardzo zimno. Nie ubieraj dziecka zbyt grubo. Starsze dziecko powinno być ubrane lżej, ponieważ dużo się rusza i może spocić. Nagłe skoki temperatury sprzyjają przeziębieniom. Zasadą jest, że dziecku nie powinna zmarznąć głowa, ręce i stopy. Hartowanie to także chodzenie szybkim krokiem, bieganie, jeżdżenie na rowerze. Chodzi o to, żeby być codziennie na powietrzu bez względu na to, jaka jest pogoda.

Czy dieta powinna się zmienić w okresie jesienno-zimowym? Jeśli tak to na jaką?

Trzeba dbać o różnorodną dietę, bogatą w warzywa i owoce – mimo gorszej dostępności wielu produktów, dieta powinna być urozmaicona i bogata w witaminy oraz minerały. Należy zapewnić dietę bogatą w węglowodany złożone, które zapewnią odpowiedni dowóz energii i wypijać 2 litry płynów na dobę. Posiłki powinny być ciepłe i bardziej tłuste (oliwa, gęsi smalec, orzechy, masło, awokado, tłuste ryby). Dobrym przykładem jest tutaj rozgrzewający rosół. Jak najczęściej dzieci powinny zjadać produkty bogate w witaminę C jak: owoce, warzywa, miód, aloes, cebula jeżówka, sok z dzikiej róży i z malin, wątroba drobiowa (witaminy z grupy B i witamina D). Można dodać do ciepłych deserów mrożone jagody leśne lub porzeczki z miodem, a do obiadu kapustę kiszoną z jabłkiem, startą marchewką i olejem nierafinowanym.

Czy są produkty, których my i nasze dzieci powinniśmy unikać w „zimowej” diecie?

Tak, to na pewno cukier, który wychładza organizm wg medycyny chińskiej, produkty ogólnie już znane i uznawane za niezdrowe. Dzieci powinny zjadać mniej zimnych posiłków.

Jak jeszcze, poza dietą możemy wesprzeć „moce” naszych dzieci – tak aby cieszyły się zdrowiem i mogły korzystać z uroków zimy?

Unikać wychłodzenia i kontaktu z chorymi. Zapewniać organizmowi odpowiednią ilość snu i odpoczynku, gdyż przemęczony organizm jest znacznie bardziej podatny na choroby; przestrzegać zasad higieny – myć ręce, używać jednorazowych chusteczek higienicznych; wychodzić na świeże powietrze – zapewnia to odpowiednią ilość światła słonecznego, dotlenienie organizmu, odpowiednie nawilżenie śluzówek; wietrzyć i nawilżać pomieszczenia, co zapobiega wysuszaniu błon śluzowych dróg oddechowych.


Źródło: Rozmowa z ekspertem ds. żywienia w POLMED – Panią Katarzyną Szubert.


Dodano: 01/10/2018
Autor
mgr Katarzyna Szubert
Dietetyk
Absolwentka studiów podyplomowych Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, kierunek Dietetyka i Żywienie Człowieka, a także studiów magisterskich na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, kierunek Fizjoterapia.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
19/12/2022
Dieta, Badania, Choroby
Wrzody żołądka i dwunastnicy – objawy, diagnostyka, leczenie

Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji. 


10/02/2023
Dieta, Choroby
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – jak powstają i czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Profilaktyka, Dieta, Choroby
Salmonella – drogi zakażenia, objawy, leczenie

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


Zapoznaj się z nasza ofertą
Pakiet badań
Badania mikroflory jelitowej (z kału)
Badania w kierunku alergii pokarmowej

od 490 zł
badanie
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu.

od 210 zł
Pakiet badań
Pakiet badań genetycznych serce i choroby zakrzepowo-zatorowe
Zadbaj o swoje serce już dziś!

od 599 zl
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się