Dolegliwości trawienne – jak sobie pomóc?

Powrót

Na przejedzenie

Jeśli nie udało się nam opanować łakomstwa, żołądek jest przepełniony. Przejedzenie objawy ma następujące: czujemy gniecenie w dołku, jesteśmy ociężali, pojawiają się mdłości, ból głowy i zgaga. Dzieje się tak, bo żołądek nie potrafi wyprodukować dostatecznej ilości enzymów trawiennych.

Jak sobie pomóc?

Przede wszystkim należy ułatwić żołądkowi trawienie. Najprostszym sposobem jest picie zwiększonej ilości płynów. Najbardziej pożądana jest ciepła (ale nie gorąca) herbatka miętowa lub lekki napar z dziurawca. Od kłopotu może nas także uwolnić napar z kopru włoskiego lub połknięcie płaskiej łyżeczki suchego majeranku. Ziółka można zastąpić niegazowaną wodą mineralną lub zieloną herbatą.

Na gazy i wzdęcia

Takie dolegliwości to skutek nagromadzenia gazu w żołądku i jelitach. Dręczą nas, jeśli przesadzimy z bigosem, cebulą, fasolą lub majonezem. A także, gdy podczas posiłku rozmawiamy i śmiejemy się, bo łatwo wtedy o połknięcie nadmiaru powietrza. Gazy bywają też sygnałem zaburzeń trawienia, np. ograniczonego wytwarzania enzymów trzustkowych (wywołanego przejedzeniem i związaną z tym wolną pracą trzustki).

Jak sobie pomóc?

Ulgę przyniesie herbatka z mięty pieprzowej, rumianku, zmielonego kminku i korzenia tataraku. Łyżkę mieszanki zalej wrzątkiem i przykryj na 10 minut. Niektórzy wolą wypić jogurt naturalny. Nie zaszkodzi odejść w ustronne miejsce i pozwolić działać naturze. Jeśli to możliwe, poleż trochę na brzuchu i obu bokach. Odgazować jelita pomagają napary z anyżu, liści bazylii, hyzopu i mięty pieprzowej.

Na biegunkę

Biegunka bywa następstwem przejedzenia, ale w obcym domu zawsze na stole może się trafić coś, czego nasz żołądek nie potrafi strawić, bo organizm nie produkuje odpowiednich enzymów.

Jak sobie pomóc?

Żeby się nie odwodnić, musimy pić dużo niegazowanej wody, lekką herbatę, rumianek, miętę lub sok z czarnej borówki. Dieta po biegunce powinna wyglądać następująco: pierwszego dnia najlepiej posilać się sucharkami. Nazajutrz można zjeść klej ryżowy lub rozgotowaną marchewkę.

Na zgagę

Główną przyczyną zgagi jest przejadanie się, które powoduje ucisk przepony na żołądek. Takie kłopoty mają zwykle osoby ze znaczną nadwagą, otyłe oraz palące papierosy, bo nikotyna pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku.

Jak sobie pomóc?

Jak się pozbyć zgagi? Najstarszym sposobem na zgagę jest wypicie szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej. Babciną radą jest unikanie przez 2-3 godziny po jedzeniu leżakowania. Jeśli jednak musimy się położyć, kładźmy się na lewym boku, bo w tej pozycji żołądek znajduje się poniżej przełyku i treść pokarmowa nie cofa się. Zgaga nie będzie nas dręczyć, jeżeli zrezygnujemy z ciasnych ubrań, pasków czy tzw. pasów modelujących sylwetkę. Skuteczne jest także ograniczenie picia kawy i alkoholu.


Dodano: 11/04/2018
Autor
mgr Katarzyna Szubert
Dietetyk
Absolwentka studiów podyplomowych Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, kierunek Dietetyka i Żywienie Człowieka, a także studiów magisterskich na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, kierunek Fizjoterapia.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
29/05/2020
Dieta, Styl życia
Układ pokarmowy – jak zadbać o trawienie?

18/02/2021
Profilaktyka, Dieta, Styl życia
Wpływ jedzenia na zdrowie

17/07/2020
Dieta, Styl życia
Woda i nawadnianie organizmu

Zapoznaj się z nasza ofertą
Pakiet badań
Badania mikroflory jelitowej (z kału)
Badania w kierunku alergii pokarmowej

od 490 zł
badanie
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu.

od 210 zł
Pakiet badań
Pakiet badań genetycznych serce i choroby zakrzepowo-zatorowe
Zadbaj o swoje serce już dziś!

od 599 zl
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się