Dzieci idąc do szkoły, wydatkują większość swej energii na procesy przyswajania wiedzy. To również spory wysiłek fizyczny.
Właściwe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie, ale również na szybkość procesów przyswajania i wykorzystania wiedzy.
Rozmawiamy z dietetykiem, Panią Katarzyną Szubert, o wartości drugiego śniadania w diecie małego człowieka.
Brak drugiego śniadania może spowodować spadek poziomu cukru, co przyczynia się do słabszej kondycji fizycznej i psychicznej. Może powodować zdenerwowanie, zniechęcanie do nauki bądź roztargnienie. Stany te nie są wskazane w zdobywaniu wiedzy i osiąganiu dobrych wyników w nauce. Pożywne drugie śniadanie chroni przed tyciem, poprawia koncentrację oraz uzupełnia składniki odżywcze, które są niezbędne w prawidłowym wzroście dziecka. Przygotowanie drugiego śniadania daje dziecku poczucie ważności, że rodzic o nim pamięta i dba. Spróbujcie dla Waszej szkolnej pociechy przygotować pożywną kanapkę z wiadomością na papierze śniadaniowym „ Miłego dnia. Kocham Cię. Mama”. Ja tak robię. Jakże to miłe!
To, jak skomponować drugie śniadanie dla dziecka, uzależnione jest od jego wieku oraz płci, ale także upodobań kulinarnych. Więcej kalorii powinno zawierać śniadanie chłopca w wieku gimnazjalnym, niż dziewczynki w szkole podstawowej. Zależy również od aktywności fizycznej dziecka, od ilości godzin lekcyjnych i czy zjada obiady w stołówce szkolnej. Dzieci powinny zjadać swoje pierwsze śniadanie w domu. Pamiętajmy o tym, że dzieci, które nie jedzą śniadania przygotowanego przez rodziców, znacznie częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski dostępne w sklepiku.
Wyżywienie dziecka w wieku szkolnym powinno być przede wszystkim urozmaicone.
Wśród składników odżywczych, które odgrywają istotną rolę w rozwoju dziecka, wymienia się: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, jod, cynk, a przede wszystkim odpowiednie kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z grupy omega-3.
Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwasy omega-3 znajdziemy w oleju lnianym, który odpowiada również za prawidłowy rozwój neuronów. Pomocny jest w leczeniu nadpobudliwości dziecięcej oraz buduje równowagę hormonalną młodego organizmu. U dzieci niedobór kwasów omega-3 ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją. Dobrym pomysłem jest dodać łyżkę oleju lnianego do białego sera i zmiksować dziecku do śniadania.
Oto niektóre pomysły na pożywne drugie śniadanko:
Nie. Ciepły posiłek dziecko powinno zjeść w ciągu dnia.
Najczęściej są to zbyt duże ilości rafinowanego cukru i tłuszczów trans. Brak warzyw, owoców i błonnika. Słodkie napoje. Bądź dawanie kieszonkowego na zakup „Czegoś, co lubi”. A dzieci lubią, a tym samym kupują słodkie i słone, dlatego że nasza pociecha sugeruje się raczej smakiem i ochotą, niż wartościami odżywczymi.
Przede wszystkim przykład idzie z góry. Pogadanki żywieniowe z rodzicami i dziećmi przeprowadzane z Dietetykami dają największe rezultaty. Dziecku trudno sobie wyobrazić zdrowie, bądź przyszłość. Zdrowe żywienie musi być nawykiem i odruchem bezwarunkowym, ale do tego trzeba cierpliwości, ćwiczeń, kontroli i regularnego uświadamiania, jaką wartością jest zdrowie, jak o nie powinno się dbać.
Przepis na ok. 8 twarogowych placuszków na dobry początek dnia
Składniki:
100g półtłustego twarogu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki jaglanej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu w wersji bez cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
W większej misce miksujemy ze sobą za pomocą blendera: twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, ksylitol lub cukier. Dodajemy jajko, mąkę jaglaną, skrobię, ziarenka wanilii i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Z powstałej masy formujemy placuszki o grubości 1 cm, które możemy jeszcze obtoczyć delikatnie w mące.
Smażymy placuszki na patelni na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego z obu stron na rumiany kolor.
Na pytania odpowiadała Ekspert ds. żywienia, dietetyk POLMED – Pani Katarzyna Szubert