Drugie śniadanie – moc na cały dzień!

Powrót

Dzieci idąc do szkoły, wydatkują większość swej energii na procesy przyswajania wiedzy. To również spory wysiłek fizyczny.

Właściwe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie, ale również na szybkość procesów przyswajania i wykorzystania wiedzy.

Rozmawiamy z dietetykiem, Panią Katarzyną Szubert, o wartości drugiego śniadania w diecie małego człowieka.

  1. Dlaczego drugie śniadanie jest aż tak ważne dla naszych pociech?

Brak drugiego śniadania może spowodować spadek poziomu cukru, co przyczynia się do słabszej kondycji fizycznej i psychicznej. Może powodować zdenerwowanie, zniechęcanie do nauki bądź roztargnienie. Stany te nie są wskazane w zdobywaniu wiedzy i osiąganiu dobrych wyników w nauce. Pożywne drugie śniadanie chroni przed tyciem, poprawia koncentrację oraz uzupełnia składniki odżywcze, które są niezbędne w prawidłowym wzroście dziecka. Przygotowanie drugiego śniadania daje dziecku poczucie ważności, że rodzic o nim pamięta i dba. Spróbujcie dla Waszej szkolnej pociechy przygotować pożywną kanapkę z wiadomością na papierze śniadaniowym „ Miłego dnia. Kocham Cię. Mama”. Ja tak robię. Jakże to miłe!

  1. Jak wg Pani powinno wyglądać tzw. drugie śniadanie? Z czego powinno się składać?

To, jak skomponować drugie śniadanie dla dziecka, uzależnione jest od jego wieku oraz płci, ale także upodobań kulinarnych. Więcej kalorii powinno zawierać śniadanie chłopca w wieku gimnazjalnym, niż dziewczynki w szkole podstawowej. Zależy również od aktywności fizycznej dziecka, od ilości godzin lekcyjnych i czy zjada obiady w stołówce szkolnej. Dzieci powinny zjadać swoje pierwsze śniadanie w domu. Pamiętajmy o tym, że dzieci, które nie jedzą śniadania przygotowanego przez rodziców, znacznie częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski dostępne w sklepiku.

Wyżywienie dziecka w wieku szkolnym powinno być przede wszystkim urozmaicone.

Wśród składników odżywczych, które odgrywają istotną rolę w rozwoju dziecka, wymienia się: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, jod, cynk, a przede wszystkim odpowiednie kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z grupy omega-3.

Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwasy omega-3 znajdziemy w oleju lnianym, który odpowiada również za prawidłowy rozwój neuronów. Pomocny jest w leczeniu nadpobudliwości dziecięcej oraz buduje równowagę hormonalną młodego organizmu. U dzieci niedobór kwasów omega-3 ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją. Dobrym pomysłem jest dodać łyżkę oleju lnianego do białego sera i zmiksować dziecku do śniadania.

Oto niektóre pomysły na pożywne drugie śniadanko:

  • kasza jaglana z owocami, jogurtem naturalnymi i migdałami, marchewka do chrupania, woda mineralna,
  • naleśnik pełnoziarnisty z twarogiem i warzywami, nektarynka, woda mineralna,
  • sałatka owocowa z otrębami, jogurtem naturalnym i pestkami dyni, papryka czerwona do chrupania, woda mineralna,
  • kanapki pełnoziarniste z pastą z ciecierzycy i warzywami, pomidorki koktajlowe, jabłko, kefir naturalny do picia.
  1. Czy tzw. drugie śniadanie może zastąpić obiad?

Nie. Ciepły posiłek dziecko powinno zjeść w ciągu dnia.

  1. Jakie błędy rodzice popełniają najczęściej, przygotowując posiłki dla swoich dzieci do szkoły?

Najczęściej są to zbyt duże ilości rafinowanego cukru i tłuszczów trans. Brak warzyw, owoców i błonnika. Słodkie napoje. Bądź dawanie kieszonkowego na zakup „Czegoś, co lubi”. A dzieci lubią, a tym samym kupują słodkie i słone, dlatego że nasza pociecha sugeruje się raczej smakiem i ochotą, niż wartościami odżywczymi.

  1. Jak wg Pani można zachęcić młodych konsumentów do rezygnacji z „pustych” węglowodanów na rzecz wartościowych przekąsek?

Przede wszystkim przykład idzie z góry. Pogadanki żywieniowe z rodzicami i dziećmi przeprowadzane z Dietetykami dają największe rezultaty. Dziecku trudno sobie wyobrazić zdrowie, bądź przyszłość. Zdrowe żywienie musi być nawykiem i odruchem bezwarunkowym, ale do tego trzeba cierpliwości, ćwiczeń, kontroli i regularnego uświadamiania, jaką wartością jest zdrowie, jak o nie powinno się dbać.


Przepis na ok. 8 twarogowych placuszków na dobry początek dnia

Składniki:

100g półtłustego twarogu

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3/4 szklanki mąki jaglanej

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1 jajko

szczypta soli

4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu w wersji bez cukru

ziarenka z 1 laski wanilii

olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

W większej misce miksujemy ze sobą za pomocą blendera: twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, ksylitol lub cukier. Dodajemy jajko, mąkę jaglaną, skrobię, ziarenka wanilii i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Z powstałej masy formujemy placuszki o grubości 1 cm, które możemy jeszcze obtoczyć delikatnie w mące.

Smażymy placuszki na patelni na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego z obu stron na rumiany kolor.


Na pytania odpowiadała Ekspert ds. żywienia, dietetyk POLMED – Pani Katarzyna Szubert


Dodano: 27/08/2018
Autor
mgr Katarzyna Szubert
Dietetyk
Absolwentka studiów podyplomowych Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, kierunek Dietetyka i Żywienie Człowieka, a także studiów magisterskich na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, kierunek Fizjoterapia.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
29/05/2020
Dieta, Styl życia
Układ pokarmowy – jak zadbać o trawienie?

18/02/2021
Profilaktyka, Dieta, Styl życia
Wpływ jedzenia na zdrowie

17/07/2020
Dieta, Styl życia
Woda i nawadnianie organizmu

Zapoznaj się z nasza ofertą
Pakiet badań
Badania mikroflory jelitowej (z kału)
Badania w kierunku alergii pokarmowej

od 490 zł
badanie
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu.

od 210 zł
Pakiet badań
Pakiet badań genetycznych serce i choroby zakrzepowo-zatorowe
Zadbaj o swoje serce już dziś!

od 599 zl
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się