Drugie śniadanie – moc na cały dzień!

Powrót

Dzieci idąc do szkoły, wydatkują większość swej energii na procesy przyswajania wiedzy. To również spory wysiłek fizyczny. Właściwe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie, ale również na szybkość procesów przyswajania i wykorzystania wiedzy. Rozmawiamy z dietetykiem, Panią Katarzyną Szubert, o wartości drugiego śniadania w diecie małego człowieka.

Dlaczego drugie śniadanie jest aż tak ważne dla naszych pociech?

Brak drugiego śniadania może spowodować spadek poziomu cukru, co przyczynia się do słabszej kondycji fizycznej i psychicznej. Może powodować zdenerwowanie, zniechęcanie do nauki bądź roztargnienie. Stany te nie są wskazane w zdobywaniu wiedzy i osiąganiu dobrych wyników w nauce. Pożywne drugie śniadanie chroni przed tyciem, poprawia koncentrację oraz uzupełnia składniki odżywcze, które są niezbędne w prawidłowym wzroście dziecka. Przygotowanie drugiego śniadania daje dziecku poczucie ważności, że rodzic o nim pamięta i dba. Spróbujcie dla Waszej szkolnej pociechy przygotować pożywną kanapkę z wiadomością na papierze śniadaniowym „ Miłego dnia. Kocham Cię. Mama”. Ja tak robię. Jakże to miłe!

Jak powinno wyglądać drugie śniadanie? Z czego powinno się składać?

To, jak skomponować drugie śniadanie dla dziecka, uzależnione jest od jego wieku oraz płci, ale także upodobań kulinarnych. Więcej kalorii powinno zawierać śniadanie chłopca w wieku gimnazjalnym, niż dziewczynki w szkole podstawowej. Zależy również od aktywności fizycznej dziecka, od ilości godzin lekcyjnych i czy zjada obiady w stołówce szkolnej. Dzieci powinny zjadać swoje pierwsze śniadanie w domu. Pamiętajmy o tym, że dzieci, które nie jedzą śniadania przygotowanego przez rodziców, znacznie częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski dostępne w sklepiku.

Wyżywienie dziecka w wieku szkolnym powinno być przede wszystkim urozmaicone. Wśród składników odżywczych, które odgrywają istotną rolę w rozwoju dziecka, wymienia się: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, jod, cynk, a przede wszystkim odpowiednie kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z grupy omega-3.

Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwasy omega-3 znajdziemy w oleju lnianym, który odpowiada również za prawidłowy rozwój neuronów. Pomocny jest w leczeniu nadpobudliwości dziecięcej oraz buduje równowagę hormonalną młodego organizmu. U dzieci niedobór kwasów omega-3 ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją. Dobrym pomysłem jest dodać łyżkę oleju lnianego do białego sera i zmiksować dziecku do śniadania.

Oto niektóre pomysły na pożywne drugie śniadanko:

  • kasza jaglana z owocami, jogurtem naturalnymi i migdałami, marchewka do chrupania, woda mineralna,
  • naleśnik pełnoziarnisty z twarogiem i warzywami, nektarynka, woda mineralna,
  • sałatka owocowa z otrębami, jogurtem naturalnym i pestkami dyni, papryka czerwona do chrupania, woda mineralna,
  • kanapki pełnoziarniste z pastą z ciecierzycy i warzywami, pomidorki koktajlowe, jabłko, kefir naturalny do picia.

Czy drugie śniadanie może zastąpić obiad?

Nie. Ciepły posiłek dziecko powinno zjeść w ciągu dnia.

Jakie błędy popełniają rodzice, przygotowując posiłki dla dzieci do szkoły?

Najczęściej są to zbyt duże ilości rafinowanego cukru i tłuszczów trans. Brak warzyw, owoców i błonnika. Słodkie napoje. Bądź dawanie kieszonkowego na zakup „Czegoś, co lubi”. A dzieci lubią, a tym samym kupują słodkie i słone, dlatego że nasza pociecha sugeruje się raczej smakiem i ochotą, niż wartościami odżywczymi.

Jak można zachęcić najmłodszych do rezygnacji z „pustych” węglowodanów na rzecz zdrowych przekąsek?

Przede wszystkim przykład idzie z góry. Pogadanki żywieniowe z rodzicami i dziećmi przeprowadzane z Dietetykami dają największe rezultaty. Dziecku trudno sobie wyobrazić zdrowie, bądź przyszłość. Zdrowe żywienie musi być nawykiem i odruchem bezwarunkowym, ale do tego trzeba cierpliwości, ćwiczeń, kontroli i regularnego uświadamiania, jaką wartością jest zdrowie, jak o nie powinno się dbać.


Przepis na ok. 8 twarogowych placuszków na dobry początek dnia

Składniki:

  • 100g półtłustego twarogu;
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • szczypta soli;
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu w wersji bez cukru;
  • ziarenka z 1 laski wanilii;
  • olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie:

W większej misce miksujemy ze sobą za pomocą blendera: twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, ksylitol lub cukier. Dodajemy jajko, mąkę jaglaną, skrobię, ziarenka wanilii i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Z powstałej masy formujemy placuszki o grubości 1 cm, które możemy jeszcze obtoczyć delikatnie w mące. Smażymy placuszki na patelni na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego z obu stron na rumiany kolor.


Na pytania odpowiadała Ekspert ds. żywienia, dietetyk POLMED – Pani Katarzyna Szubert


Dodano: 27/08/2018
Autor
mgr Katarzyna Szubert
Dietetyk
Absolwentka studiów podyplomowych Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, kierunek Dietetyka i Żywienie Człowieka, a także studiów magisterskich na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, kierunek Fizjoterapia.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
19/12/2022
Badania, Choroby, Dieta
Wrzody żołądka i dwunastnicy – objawy, diagnostyka, leczenie

Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji. 


10/02/2023
Choroby, Dieta
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – jak powstają i czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Choroby, Dieta, Profilaktyka
Salmonella – drogi zakażenia, objawy, leczenie

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


Zapoznaj się z nasza ofertą:
badania ukladu pokarmowego polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu. Wykonaj pakiet badań laboratoryjnych w POLMED!

od 210 zł
diagnostyka cukrzycy polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka cukrzycy
Wczesne wykrycie cukrzycy i rozpoczęcie leczenia pozwala uniknąć wielu powikłań zdrowotnych. Zadbaj o profilaktykę - cukrzyca często przebiega bezobjawowo!

od 99 zł
diagnostyka wątroby polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka wątroby
Choroby wątroby dają różne objawy, jednak najczęściej pojawiającym się jest ból wątroby, czyli ból brzucha z prawej strony, pod żebrami. Zbadaj swoją wątrobę w POLMED!

od 67 zł
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się