Święta w naszej tradycji to pyszne jedzenie przygotowywane dla całej rodziny. Nawet jeśli w najbliższe święta unikamy dużych rodzinnych spotkań, na pewno planujemy przygotowanie wielu pysznych potraw.
Co warto wiedzieć, by przygotować pyszne potrawy?
Wielkanoc to jajko praktycznie na każdym stole. W V w. jajka zostały wprowadzone do Europy, a kilkaset lat później – jako towar luksusowy – znalazły się na liście produktów, których należało unikać w czasie Wielkiego Postu. Pozwalano je jeść dopiero na Wielkanoc, co wyjaśnia ich znaczenie i popularność w czasie tego święta.
Białko jaja kurzego jest najbardziej wartościowe ze wszystkich produktów spożywczych, ustępując tylko mleku matki.
Jaja są także dobrym źródłem aminokwasu tryptofanu, witamin B2 i B12 oraz jednym z nielicznych źródeł naturalnej witaminy D. Zawierają cholinę, związek ważny dla funkcjonowania mózgu, regulacji genów i zdrowego serca, a także luteinę i zeaksantynę, dwa związki fitochemiczne, które prawdopodobnie zmniejszają ryzyko zachorowania na zaćmę i zwyrodnienia plamki żółtej. Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową, więc nie możemy jeść jajek bez ograniczeń. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
Naukowcy dowiedli, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Jajko zmniejsza ryzyko otyłości. Zamieszczone na łamach „Journal of the American Collage of Nutrition” obiecujące wyniki badań wskazują na to, że jajka mogą zwalczać uczucie głodu. Zjedzenie jajka jako pierwszego posiłku pozwala zmniejszyć liczbę kalorii dostarczanych organizmowi w ciągu dnia.
Jajka należy przechowywać w lodówce, zachowują wówczas świeżość przez około miesiąc. Nie należy trzymać ich w pojemniku na drzwiach lodówki, ponieważ przy każdym otwieraniu wystawione są na działanie wyższej temperatury. Najlepiej trzymać je w oryginalnym opakowaniu, a dopiero myć po wyjęciu z lodówki, bezpośrednio przed spożyciem.
Najlepsze i najzdrowsze są te od kurek, które swobodnie chodzą po gospodarstwie (0 lub 1), zjadają świeżą karmę, owady i rośliny. Raczej unikajmy jajek z supermarketu z napisem 3. Jajka z trójką oznaczają, że kury, które je zniosły hodowane są w niewielkich klatkach po kilka sztuk. Panuje tam ogromny ścisk. Kury praktycznie nie mogą się ruszać. Wiadomo, że ogromna większość czołowych polskich kucharzy (np. Maciej Kuroń, Robert Makłowicz) nie zbliżają się nawet do marketowych jaj z „trójką” i kupują wyłącznie „zerówki”, ewentualnie „jedynki”.
Coś to oznacza…
Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja?
Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.