Szacuje się, że nawet 90% Polaków może mieć niedobory witaminy D. Dlaczego aż tak dużo, skoro organizm sam potrafi ją wytworzyć? Ponieważ do jej prawidłowej syntezy niezbędne jest promieniowanie słoneczne. W Polsce ze względu na warunki klimatyczne od września do maja w zasadzie nie ma możliwości wystawienia odpowiedniej ilości odsłoniętej skóry na działanie słońca, dlatego niedobory witaminy D zdarzają się tak często. Co zrobić, żeby poziom cholekalcyferolu w okresie jesienno-zimowym utrzymywał się w normie?
Witamina D3, inaczej cholekalcyferol, to rozpuszczalny w tłuszczach prohormon – po przekształceniu witaminy D3 powstaje hormon kalcytriol – naturalnie występujący u zwierząt i u ludzi. Witamina D jest syntezowana w organizmie z cholesterolu pod wpływem promieniowania słonecznego. Żeby jednak doszło do tego procesu, trzeba odsłonić minimum 18% powierzchni ciała i wystawić je na ekspozycję słoneczną przez minimum 15 minut od godziny 10.00 do 15.00, czyli wtedy, gdy promieniowanie jest nasilone. W okresie od września do maja przeważnie nie da się spełnić tych warunków, stąd aby uniknąć niedoboru witaminy D3, zaleca się jej suplementację. Dlaczego odpowiedni poziom witaminy D w organizmie jest tak ważny?
Witamina D3 m.in. bierze udział w procesach zachodzących w układzie nerwowym, mięśniowym, krążenia i odpornościowym, jest niezbędna do właściwego wchłaniania wapnia i fosforu, a przy tym osłabia procesy zapalne. Z tego względu niedobory cholekalcyferolu objawiają się bólami kostno-mięśniowymi, zwiększonym odczuwaniem zmęczenia, brakiem energii, bólami pleców, nadmiernym wypadaniem włosów, wolnym gojeniem się ran i innymi problemami skórnymi, biegunkami, zaburzeniem apetytu oraz nadciśnieniem.
U dzieci niedobór witaminy D3 może powodować krzywice, słabszy wzrost, zaparcia, zbyt wolne zrastanie się ciemiączka, a także spłaszczenie główki.
Lista objawów niedoboru cholekalcyferolu jest bardzo długa, a większość z nich trudno jednoznacznie powiązać z hipowitaminozą, dlatego warto co jakiś czas badać poziom witaminy D. Do jego określenia wystarczy próbka krwi.
Jak witamina D3 wpływa na odporność? Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Ulster dowiodły, że niedobór cholekalcyferolu wpływa bezpośrednio na problemy z działaniem układu immunologicznego zwłaszcza u osób, które ukończyły 35. rok życia. Wykazano bezpośredni związek pomiędzy obniżonym poziomem witaminy D3 a podwyższonymi markerami prozapalnymi. Badani zazwyczaj nie mieli świadomości, że w ich organizmach toczą się procesy zapalne, a swoje objawy uznawali za nieistotne lub łączyli je z innymi problemami.
Witamina D3 działa stymulująco, wzmacniająco na układ immunologiczny, czyli mówiąc prosto, pobudza go do pracy i szybszej reakcji, stąd jej zbyt niski poziom powoduje, że organizm staje się bardziej podatny na infekcje.
Jak można dostarczać organizmowi witaminę D3? W okresie od września do maja zaleca się suplementację witaminy D. Gotowe preparaty dostępne na rynku mogą mieć formę tabletek, kapsułek lub kropli. W zależności od wieku powinno się przyjmować różne dawki witaminy D3. Np. dla noworodków i dzieci do szóstego miesiąca życia zalecana dawka dzienna wynosi 400 IU, dla dzieci w wieku od 1. do 10. roku życia – 600 do 1000 IU, a dla seniorów nawet 2000 do 4000 IU. Co ważne, witaminę D3 bez względu na porę roku powinny przyjmować kobiety w ciąży.
Warto również zadbać o odpowiednią dietę, ale tu należy zaznaczyć, że dieta może uzupełnić niedobory tylko w 20%. Pozostałe 80% trzeba przyjmować w postaci suplementów. Witamina D3 występuje w niewielu produktach odzwierzęcych m.in. w rybach morskich, takich jak śledź, makrela i łosoś, w wątróbce, serach, mleku, maśle, śmietanie oraz żółtkach jaj. Osoby, które są na diecie wegańskiej, mogą w ramach uzupełniania witaminy D3 jeść więcej awokado, borówek, a także niektórych grzybów.
Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja?
Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.