Jak mieć zdrową florę jelitową?

Powrót

Od kilku lat piśmiennictwo światowe donosi o roli mikrobioty jelitowej (inaczej flory bakteryjnej jelit) w utrzymaniu sprawnego działania układu immunologicznego, ale też zdrowia całego organizmu. Człowiek składa się z komórek, ale bakterii pokrywających naszą skórę i wyścielających śluzówki, w tym śluzówkę przewodu pokarmowego jest dziesięć razy więcej. To dzięki nim powstaje część witamin potrzebnych do prawidłowego działania układu krzepnięcia i większości reakcji biologicznych całego organizmu. Jeśli nieprawidłowo się odżywiamy, zwiększymy ilość niekorzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym, wtedy też tracimy praktycznie na każdym polu naszego zdrowia. Od samopoczucia, poprzez odporność na infekcje, alergie czy choroby z autoagresji.

Prawidłowa flora bakteryjna jelit wpływa też na zachowanie równowagi w drogach rodnych kobiet. Spożywając nadmierne ilości produktów z dużą zawartością prostych cukrów zwiększa się ryzyko rozwoju grzybicy nie tylko w obrębie światła jelit, ale też i narządów rodnych. Dodatkowo stres osłabia odporność i prowadzi do zaburzenia fizjologicznej równowagi środowiska pochwy. Może pojawiać się wtedy grzybica pochwy. Leczenie nie powinno więc ograniczać się jedynie do podania globulek przeciwgrzybiczych, ale warto również zastosować odpowiednie probiotyki, by szybciej przywrócić równowagę środowiska pochwy.

Jak odbudować florę bakteryjną? Obecnie istnieje wiele różnych bakterii probiotycznych do stosowania w postaci kapsułek dopochwowych, jak też do stosowania doustnego, aby wpływać na poprawę mikrobioty jelitowej. Ważne, aby były to bakterie żywe i mogły działać w naszych jelitach. W procesach technologicznych stosuje się więc kapsułki pozwalające przejść bezpiecznie przez początkowy odcinek przewodu pokarmowego, a jednocześnie umożliwiać przetrwanie w jelicie cienkim czy grubym. Naturalna odbudowa flory bakteryjnej jelit przyspieszana jest dzięki spożywaniu takich pokarmów jak surowe warzywa. Zawierają one dużo cennego błonnika, który stanowi istotną pożywkę dla bakterii probiotycznych. Samo przyjmowanie probiotyków bez odpowiedniego wsparcia błonnikiem pomoże jelitom odbudować błonę ochronną w niewielkim stopniu. Dlatego warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika w naturalnych, świeżych warzywach czy owocach.

Najprościej jest sięgnąć po mielone siemię lniane czy babkę płesznik. Zalewamy dwie łyżki siemienia lub babki wodą i pijemy taki żelowaty napój. Bardzo często jest to pomocny sposób na zaparcia, szczególnie w ciąży. Trzeba jednak pamiętać o gospodarce wodnej i wypijać wodę w ilościach od 1,5 do 2 litrów. Kawa czy herbata mają działanie moczopędne, a trzeba zachować wodę w organizmie i jelitach dla prawidłowych wypróżnień raz dziennie. Jeśli stolec jest kilka razy dziennie, a do tego z dużą ilością śluzu może to świadczyć o stanie zapalnym jelit. Odpowiednia dieta pozbawiona szkodliwych elementów, wsparta probiotykami i warzywami często okazuje się skuteczna w łagodzeniu dolegliwości i poprawie samopoczucia.

Spadek odporności może być spowodowany nie tylko nieprawidłową dietą, ale też stylem życia. W każdym przypadku warto też walczyć z nadmiernym stresem, unikać niepotrzebnego stosowania antybiotyków (szczególnie w czasie infekcji spowodowanych przez wirusy). Antybiotyki często stosowane niszczą również nasze pozytywnie działające bakterie, a odbudowa równowagi przewodu pokarmowego i odporności może potem trwać miesiącami czy latami. Ubiór również ma wpływ na nawracanie infekcji narządów płciowych. Na pewno bardziej fizjologiczne jest stosowanie przewiewnej bielizny i strojów (sukienki, spódnice).

Zbyt agresywne stosowanie środków do higieny intymnej również może prowadzić do osłabienia naturalnych mechanizmów ochronnych śluzówki narządów płciowych. Skuteczne okazuje się wtedy stosowanie probiotyków jednocześnie z preparatami ułatwiającymi im ponowną kolonizację pochwy. Jednak należy pamiętać, że prawidłowe środowisko przewodu pokarmowego decyduje w największym stopniu o tym, jak kształtuje się mikroflora pochwy. Najczęściej obserwowanym błędem jest zajadanie się produktami z dużą ilością prostego cukru, co prowadzi do nawracających infekcji grzybiczych.

Stylem życia, dietą i ubiorem można wiele zyskać, ale i stracić. Same leki nie są skutecznym zabezpieczeniem przed kolejnymi nawrotami infekcji. Warto wykluczyć inne choroby osłabiające odporność, ale też zrezygnować z nadmiaru słodyczy na korzyść surowych warzyw i owoców bogatych w witaminy i minerały.


Dodano: 18/01/2018
Autor
dr n. med. Tadeusz Oleszczuk
Położnictwo i ginekologia
Jestem doktorem nauk medycznych, specjalistą ginekologiem-położnikiem, absolwentem Gdańskiej Akademii Medycznej.

Pracę doktorską obroniłem w 2001 roku w Centrum Onkologii - Instytut w Warszawie.
Przeszedłem wszystkie szczeble stanowisk zawodowych do pełnienia przez kilka lat obowiązków ordynatora na 35-cio łóżkowym pełnoprofilowym oddziale położniczo-ginekologicznym. Jestem autorem licznych publikacji w profesjonalnych czasopismach medycznych, miesięcznikach i kwartalnikach z tematów obejmujących doświadczenie zawodowe oraz najnowsze naukowe badania obserwacyjne i poglądowe.
W swojej codziennej praktyce szczególną uwagę zwracam na profilaktykę, odżywianie i wpływ czynników zewnętrznych na zdrowie pacjentek. Przeprowadzam również teleporady (telekonsultacje).
Umów wizytę
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
19/12/2022
Badania, Choroby, Dieta
Wrzody żołądka i dwunastnicy – objawy, diagnostyka, leczenie

Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji. 


10/02/2023
Choroby, Dieta
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – jak powstają i czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Choroby, Dieta, Profilaktyka
Salmonella – drogi zakażenia, objawy, leczenie

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


Zapoznaj się z nasza ofertą
badanie
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu.

od 210 zł
badanie
Pakiet badań diagnostyka cukrzycy
Zadbaj o profilaktykę - cukrzyca często przebiega bezobjawowo!

od 99 zł
Pakiet badań
Diagnostyka alergii
Sprawdź co Ciebie uczula.

od 175 zł
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się