Od kilku lat piśmiennictwo światowe donosi o roli mikrobioty jelitowej (inaczej flory bakteryjnej jelit) w utrzymaniu sprawnego działania układu immunologicznego, ale też zdrowia całego organizmu. Człowiek składa się z komórek, ale bakterii pokrywających naszą skórę i wyścielających śluzówki, w tym śluzówkę przewodu pokarmowego jest dziesięć razy więcej. To dzięki nim powstaje część witamin potrzebnych do prawidłowego działania układu krzepnięcia i większości reakcji biologicznych całego organizmu. Jeśli nieprawidłowo się odżywiamy, zwiększymy ilość niekorzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym, wtedy też tracimy praktycznie na każdym polu naszego zdrowia. Od samopoczucia, poprzez odporność na infekcje, alergie czy choroby z autoagresji.
Prawidłowa flora bakteryjna jelit wpływa też na zachowanie równowagi w drogach rodnych kobiet. Spożywając nadmierne ilości produktów z dużą zawartością prostych cukrów zwiększa się ryzyko rozwoju grzybicy nie tylko w obrębie światła jelit, ale też i narządów rodnych. Dodatkowo stres osłabia odporność i prowadzi do zaburzenia fizjologicznej równowagi środowiska pochwy. Może pojawiać się wtedy grzybica pochwy. Leczenie nie powinno więc ograniczać się jedynie do podania globulek przeciwgrzybiczych, ale warto również zastosować odpowiednie probiotyki, by szybciej przywrócić równowagę środowiska pochwy.
Jak odbudować florę bakteryjną? Obecnie istnieje wiele różnych bakterii probiotycznych do stosowania w postaci kapsułek dopochwowych, jak też do stosowania doustnego, aby wpływać na poprawę mikrobioty jelitowej. Ważne, aby były to bakterie żywe i mogły działać w naszych jelitach. W procesach technologicznych stosuje się więc kapsułki pozwalające przejść bezpiecznie przez początkowy odcinek przewodu pokarmowego, a jednocześnie umożliwiać przetrwanie w jelicie cienkim czy grubym. Naturalna odbudowa flory bakteryjnej jelit przyspieszana jest dzięki spożywaniu takich pokarmów jak surowe warzywa. Zawierają one dużo cennego błonnika, który stanowi istotną pożywkę dla bakterii probiotycznych. Samo przyjmowanie probiotyków bez odpowiedniego wsparcia błonnikiem pomoże jelitom odbudować błonę ochronną w niewielkim stopniu. Dlatego warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika w naturalnych, świeżych warzywach czy owocach.
Najprościej jest sięgnąć po mielone siemię lniane czy babkę płesznik. Zalewamy dwie łyżki siemienia lub babki wodą i pijemy taki żelowaty napój. Bardzo często jest to pomocny sposób na zaparcia, szczególnie w ciąży. Trzeba jednak pamiętać o gospodarce wodnej i wypijać wodę w ilościach od 1,5 do 2 litrów. Kawa czy herbata mają działanie moczopędne, a trzeba zachować wodę w organizmie i jelitach dla prawidłowych wypróżnień raz dziennie. Jeśli stolec jest kilka razy dziennie, a do tego z dużą ilością śluzu może to świadczyć o stanie zapalnym jelit. Odpowiednia dieta pozbawiona szkodliwych elementów, wsparta probiotykami i warzywami często okazuje się skuteczna w łagodzeniu dolegliwości i poprawie samopoczucia.
Spadek odporności może być spowodowany nie tylko nieprawidłową dietą, ale też stylem życia. W każdym przypadku warto też walczyć z nadmiernym stresem, unikać niepotrzebnego stosowania antybiotyków (szczególnie w czasie infekcji spowodowanych przez wirusy). Antybiotyki często stosowane niszczą również nasze pozytywnie działające bakterie, a odbudowa równowagi przewodu pokarmowego i odporności może potem trwać miesiącami czy latami. Ubiór również ma wpływ na nawracanie infekcji narządów płciowych. Na pewno bardziej fizjologiczne jest stosowanie przewiewnej bielizny i strojów (sukienki, spódnice).
Zbyt agresywne stosowanie środków do higieny intymnej również może prowadzić do osłabienia naturalnych mechanizmów ochronnych śluzówki narządów płciowych. Skuteczne okazuje się wtedy stosowanie probiotyków jednocześnie z preparatami ułatwiającymi im ponowną kolonizację pochwy. Jednak należy pamiętać, że prawidłowe środowisko przewodu pokarmowego decyduje w największym stopniu o tym, jak kształtuje się mikroflora pochwy. Najczęściej obserwowanym błędem jest zajadanie się produktami z dużą ilością prostego cukru, co prowadzi do nawracających infekcji grzybiczych.
Stylem życia, dietą i ubiorem można wiele zyskać, ale i stracić. Same leki nie są skutecznym zabezpieczeniem przed kolejnymi nawrotami infekcji. Warto wykluczyć inne choroby osłabiające odporność, ale też zrezygnować z nadmiaru słodyczy na korzyść surowych warzyw i owoców bogatych w witaminy i minerały.
Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego. Jej najczęstsze objawy to bóle brzucha i zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego. Z ustaleń badaczy wynika, że przyczyny zespołu jelita drażliwego mogą mieć podłoże genetyczne. Jak rozpoznać tę coraz częstszą chorobę i czy można jej w sposób efektywny przeciwdziałać?