Dieta wegetariańska to model żywieniowy, który w swojej tradycyjnej postaci opiera się na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich rodzajów mięsa. Poza drobiem czy mięsem czerwonym, wegetarianie nie jedzą zatem także ryb ani owoców morza. Mogą jednak włączać do swojej diety jaja i produkty mleczne. Warto zaznaczyć, że dieta wegetariańska ma wiele odmian – niektóre z nich “nie pozwalają” na spożywanie mięsa i jaj (dieta laktowegetariańska), podczas gdy inne dopuszczają jedzenie ryb (np. dieta pescowegetariańska), a nawet okazjonalne spożywanie mięsa (fleksitarianizm).
Wegetarianizm, ze względu na to, że różni się od klasycznego sposobu żywienia, może nadal budzić pewne kontrowersje i obawy. Odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska może jednak przynieść wiele korzyści. Dlaczego warto zatem przejść na wegetarianizm, jakie potencjalne zagrożenia należy wziąć pod uwagę oraz jak zdrowo zostać wegetarianinem? Odpowiadamy!
Mówiąc o zaletach diety wegetariańskiej należy zaznaczyć, że może ona przynieść korzyści dla naszego zdrowia jedynie wtedy, gdy zostanie odpowiednio skomponowana. Wówczas będzie ona doskonałym środkiem profilaktycznym na takie choroby, jak m.in. cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, nowotwory, hipercholesterolemia czy kamica nerkowa i żółciowa. Co więcej, dzięki stosowaniu diety wegetariańskiej możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy zębów oraz dolegliwości, powiązanych z zaburzeniami metabolizmu, takich jak zaparcia czy hemoroidy. Dlaczego wegetarianizm niesie za sobą tyle korzyści dla naszego zdrowia?
Przede wszystkim, omawiany model żywieniowy oznacza wykluczenie mięsa, a więc również mięsa czerwonego, którego ograniczenie zalecane jest nawet osobom, które nie stosują diety wegeteriańskiej. Wykluczając mięso, wegetarianie ograniczają również tłuszczy zwierzęcych, które stanowią źródło cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, wyeliminowanie z diety mięsa i przetworów mięsnych znacząco ogranicza możliwość dostarczania organizmowi wraz z pożywieniem leków weterynaryjnych, antybiotyków i nitrozoamin. Ponadto, dieta wegetariańska zmniejsza również szanse wystąpienia chorób odzwierzęcych, takich jak m.in. zakażenia pasożytnicze.
Warto zwrócić uwagę również na to, że odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia naturalnego, które nie są wysokoprzetworzone oraz są bogate w błonnik i tłuszcze nienasycone. Właśnie dlatego zdrowa dieta wegetariańska może być pomocna w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także może skutecznie przeciwdziałać wystąpieniu i rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworowych. Z wegetarianizmem wiążą się jednak również pewne zagrożenia. Na co narażone są zatem osoby, które nie do końca świadomie lub w nieodpowiedni sposób wdrażają dietę wegetariańską?
Na samym początku należy podkreślić, że osoby, stosujące dietę wegetariańską narażone są na niedobory m.in. białka, witaminy B12 i D3, wapnia, żelaza, cynku, jodu, selenu, a także kwasów tłuszczowych DHA i EPA. To z kolei może doprowadzić to takich chorób i zaburzeń zdrowotnych, jak m.in. krzywica, niedożywienie białkowe, niedokrwistość megaloblastyczna czy neuropatia. Warto zaznaczyć, że osoby, które stosują nieodpowiednio zbilansowaną dietę wegetariańską mogą zmagać się także z niedowagą lub odwrotnie – z otyłością. Jeśli posiłki nie zostaną prawidłowo zaplanowane, wegetarianie, podobnie jak osoby, stosujące dietę mięsną, będą narażone na niedowagę (w przypadku zbyt dużego deficytu kalorycznego) lub nadwagę (kiedy będą dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii).
Czy wymienione wyżej zagrożenia zdrowotne oznaczają zatem, że dieta wegetariańska jest niebezpieczna dla naszego organizmu? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytanie. Wszystko zależy bowiem od indywidulanego przypadku i przyjętej postawy wobec żywienia i własnego zdrowia. Jeśli jednak diecie wegetariańskiej będą towarzyszyły zasady zdrowego odżywiania, może ona przynieść nam wiele opisanych powyżej korzyści. Jak zatem zdrowo i odpowiedzialnie przejść na wegetarianizm?
Przed przejściem na wegetarianizm, należy przede wszystkim zgłosić się na konsultację lekarską. Specjalista prawdopodobnie skieruje nas na podstawowe badania laboratoryjne, dzięki którym możliwe będzie m.in. określenie tego, czy nie cierpimy na niedobór witamin oraz minerałów. Lekarz pomoże również w doborze odpowiednich suplementów, które będą cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej.
Co więcej, decydując się na wdrożenie modelu żywieniowego, jakim jest wegetarianizm, powinniśmy również odpowiednio, najlepiej z tygodniowym wyprzedzeniem zaplanować swoje posiłki – zwłaszcza w sytuacji, gdy dopiero zaczynamy naszą “przygodę” z dietą wegetariańską. Wówczas zyskamy bowiem pewność, że ilość i jakość wybieranych oraz spożywanych produktów zaspokaja nasze zapotrzebowanie kaloryczne i niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu ilość makroskładników. Przygotowany wcześniej plan żywienia pomoże nam także kontrolować wprowadzane zmiany oraz szybko reagować na ewentualne zaburzenia. Dieta wegetariańska może być niezwykle korzystna dla naszego zdrowia – należy wprowadzać ją jednak rozważnie i odpowiedzialnie.
Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja?
Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.