Lekka dieta na lato!

Powrót

Czy okres letni wyróżnia się czymś szczególnym w roku z punktu widzenia proponowanego jadłospisu? Czy jakoś specjalnie możemy czerpać z tego, co dietetycznie ma nam do zaoferowania lato?

Na te pytania odpowiada Pani Katarzyna Szubert – dietetyk pracujący w POLMED.

1.Pani Katarzyno, czy dary lata są dla naszego organizmu bardziej wartościowe z punktu widzenia potrzeb organizmu? Co tak naprawdę daje nam spożywanie rodzimych malin, śliwek czy kalarepy?

Owoce i warzywa w sezonie letnim są bardzo dobrym źródłem błonnika, węglowodanów, witamin i minerałów, ale także białka i kwasów tłuszczowych. Duża różnorodność roślin jadalnych (kolory, smaki, kształty) pozwala wysycić organizm w potrzebne do funkcjonowania związki odżywcze. Organizm nie może sobie pozwolić na brak któregokolwiek, gdyż to zaburzy istotne procesy metaboliczne. Owe braki mogą wystąpić w okresie zimy.

To właśnie lato i jesień pozwala nam przygotować organizm do ciężkiego i ubogiego w związki pokarmowe zimowego czasu. Narządy ludzkie (np. wątroba) mają duże zdolności magazynujące nie tylko tkankę tłuszczową, ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i innych związków organicznych..

Spożywanie rodzimych owoców i warzyw daje nam wiele korzyści, takich jak: świeżość i dojrzewanie w promieniach słonecznych (to wiąże się z wysokim składem odżywczym), uniknięcie oprysku przeciw rozwijaniu się grzybów i pleśni – musimy pamiętać, że z im dalszych rejonów świata transportujemy, tym bardziej zanieczyszczamy środowisko. Poza tym unikamy alergenów, do których nie jesteśmy przyzwyczajeni i co ważne wspieramy lokalne rolnictwo.

2.Czy w lecie jest wskazane abyśmy odżywiali się inaczej niż w ciągu całego roku?

W związku z pojawiającymi się w lecie wysokimi temperaturami, jesteśmy ukierunkowani na ochładzanie ciała, dlatego też większość energii właśnie na ten proces wydatkujemy. Inne procesy, jak trawienie, zostaje spowolnione. Instynktownie w tym czasie mamy mniejszy apetyt, tym bardziej na potrawy gorące, ciężkostrawne i tłuste, a bardziej nas „ciągnie” do zimnych, lekkich i wodnistych.

Powinniśmy wykorzystać czas świeżych warzyw i owoców i właśnie z nich komponować codziennie menu. Pamiętajmy też o dużej ilości wody!

3.Czy wobec takiej wielości owoców i warzyw w letnim okresie można, bez szkody dla zdrowia, zrezygnować, choćby czasowo, ze spożycia mięsa?

Tak, można czasowo zrezygnować ze spożycia mięsa, tym bardziej, że jak wspomniałam na początku, niektóre warzywa są dobrym źródłem białka. Warto urozmaicić, odświeżyć i wprowadzić trochę nowości do jadłospisu. Częściej zjadać warzywa strączkowe, kiełki, ziarna, orzechy lub owoce morza.

4.Co Pani myśli o dietach czysto warzywno-owocowych? Czy są sytuacje, w których można takie diety rekomendować?

Diety te na okres letni lub jako kuracja oczyszczająco-wzmacniająca jak najbardziej można rekomendować, natomiast nie jest to dobre rozwiązanie w dłuższym okresie. Szkodliwy może być też dla organizmu monoskładnikowy charakter podobnych diet.

fot. Archiwum prywatne Pani Katarzyny Szubert

Rozmowę z Panią Katarzyną Szubert przeprowadziła: Joanna Tobiszowska


Dodano: 11/07/2018
Autor
mgr Katarzyna Szubert
Dietetyk
Absolwentka studiów podyplomowych Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, kierunek Dietetyka i Żywienie Człowieka, a także studiów magisterskich na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, kierunek Fizjoterapia.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
19/12/2022
Dieta, Badania, Choroby
Wrzody żołądka i dwunastnicy – czym się charakteryzują i jak je wyleczyć?

Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji. 


10/02/2023
Dieta, Choroby
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Profilaktyka, Dieta, Choroby
Salmonella – jak można się zarazić tą bakterią?

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. Nie ma w tym nic dziwnego – choć źródłem bakterii są zwykle produkty pochodzenia zwierzęcego lub zanieczyszczona woda, wysoka temperatura i nieodpowiednie warunki sanitarne sprzyjają ich rozprzestrzenianiu się. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


Zapoznaj się z nasza ofertą
Pakiet badań
Badania mikroflory jelitowej (z kału)
Badania w kierunku alergii pokarmowej

od 490 zł
badanie
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu.

od 210 zł
Pakiet badań
Pakiet badań genetycznych serce i choroby zakrzepowo-zatorowe
Zadbaj o swoje serce już dziś!

od 599 zl
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się