Święta w naszej tradycji to pyszne jedzenie przygotowywane dla całej rodziny. Nawet jeśli w najbliższe święta unikamy dużych rodzinnych spotkań, na pewno planujemy przygotowanie wielu pysznych potraw.
Co wiedzieć o jajkach, aby przygotować z nich pyszne potrawy?
Wielkanoc to jajko praktycznie na każdym stole. W V w. jajka zostały wprowadzone do Europy, a kilkaset lat później – jako towar luksusowy – znalazły się na liście produktów, których należało unikać w czasie Wielkiego Postu. Pozwalano je jeść dopiero na Wielkanoc, co wyjaśnia ich znaczenie i popularność w czasie tego święta.
Jaja są także dobrym źródłem aminokwasu tryptofanu, witamin B2 i B12 oraz jednym z nielicznych źródeł naturalnej witaminy D. Zawierają cholinę, związek ważny dla funkcjonowania mózgu, regulacji genów i zdrowego serca, a także luteinę i zeaksantynę, dwa związki fitochemiczne, które prawdopodobnie zmniejszają ryzyko zachorowania na zaćmę i zwyrodnienia plamki żółtej. Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową, więc nie możemy jeść jajek bez ograniczeń. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych. Naukowcy dowiedli, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Jajko zmniejsza ryzyko otyłości. Zamieszczone na łamach „Journal of the American Collage of Nutrition” obiecujące wyniki badań wskazują na to, że jajka mogą zwalczać uczucie głodu. Zjedzenie jajka jako pierwszego posiłku pozwala zmniejszyć liczbę kalorii dostarczanych organizmowi w ciągu dnia.
Jajka należy przechowywać w lodówce, zachowują wówczas świeżość przez około miesiąc. Nie należy trzymać ich w pojemniku na drzwiach lodówki, ponieważ przy każdym otwieraniu wystawione są na działanie wyższej temperatury. Najlepiej trzymać je w oryginalnym opakowaniu, a dopiero myć po wyjęciu z lodówki, bezpośrednio przed spożyciem.
Najlepsze i najzdrowsze są te od kurek, które swobodnie chodzą po gospodarstwie (0 lub 1), zjadają świeżą karmę, owady i rośliny. Raczej unikajmy jajek z supermarketu z napisem 3. Jajka z trójką oznaczają, że kury, które je zniosły hodowane są w niewielkich klatkach po kilka sztuk. Panuje tam ogromny ścisk. Kury praktycznie nie mogą się ruszać. Wiadomo, że ogromna większość czołowych polskich kucharzy (np. Maciej Kuroń, Robert Makłowicz) nie zbliżają się nawet do marketowych jaj z „trójką” i kupują wyłącznie „zerówki”, ewentualnie „jedynki”.
Coś to oznacza…
Sprawdź, jak możesz się umówić https://polmed.pl/pakiety-indywidualne/telekonsultacja/