Grillowane potrawy często kojarzone są z wysoką kalorycznością oraz dużą zawartością tłuszczu. Z tego powodu osoby, będące na diecie, często z nich rezygnują. Zupełnie niepotrzebnie! Okazuje się bowiem, że istnieją zdrowe zamienniki grillowanych produktów. Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Dnia Grilla, przedstawiamy fit przepisy, po które sięgnąć mogą wszyscy, a zwłaszcza osoby, dbające o figurę.
Zbilansowana dieta, dobrze dobrana do naszych indywidualnych potrzeb, to nie tylko nieoceniona pomoc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dietetyczne potrawy mają także znaczący wpływ na nasze zdrowie. Co możemy zyskać dzięki fit zamiennikom?
Przede wszystkim, rezygnując z potraw zawierających duże ilości tłuszczu, soli i cukru, obniżymy poziom cholesterolu. Na tym jednak nie koniec! Zdrowe jedzenie to także wsparcie dla układu odpornościowego. Oznacza to, że dzięki diecie będziemy rzadziej chorować – nasz organizm uodporni się na działanie szkodliwych bakterii i wirusów. Co więcej, unikniemy problemów trawiennych. Odpowiednia ilość błonnika poprawi bowiem funkcjonowanie naszych jelit.
Zdrowe jedzenie to również dużo lepsza kondycja psychiczna. Zbilansowana dieta redukuje bowiem stres i napięcie oraz wpływa na dobrą jakość snu. Pełnowartościowe posiłki to także prawidłowa praca mózgu, która bez wątpienia poprawi efektywność wykonywanych przez nas zadań. Oprócz realnych korzyści zdrowotnych, zwiększy się również nasza pewność siebie, co znacząco poprawi komfort naszego życia.
Pamiętaj o tym, że będąc na diecie, nie musisz rezygnować z rodzinnych spotkań przy grillu. Wystarczy, że tłuste potrawy zastąpisz ich fit zamiennikami. Poniżej przedstawiamy kilka zdrowych propozycji, które będą świetnym wyborem na wiosennego grilla!
Zanim sięgniesz po konkretne fit przepisy, warto poznać kilka ogólnych wskazówek, dotyczących zdrowego grillowania. Dzięki nim będziesz w stanie dowolnie modyfikować i łączyć składniki potraw, zachowując jednocześnie odpowiednie nawyki żywieniowe.
Przede wszystkim, należy pamiętać o tym, aby kontrolować czas grillowania i ograniczyć do minimum kontakt wybranych produktów z ogniem. Ponadto, warto postawić na jedzenie zawierające śladowe ilości tłuszczu – dobrym wyborem będą zatem warzywa, owoce oraz chude mięso. Ważne są również napoje – pamiętajmy o tym, że większość słodkich soków to głównie cukier. W tej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie zatem woda z dodatkiem cytryny, mięty czy limonki.
Jakie potrawy sprawdzą się świetnie na fit grillu? Oto kilka zdrowych propozycji!
Warzywa na grillu to nie tylko skromny dodatek w postaci sałatki lub pokrojonych plastrów pomidora. Możliwości jest znacznie więcej! Jedną z nich jest grillowana cukinia. Do przygotowania jednej porcji dania potrzebować będziesz: średniej cukinii, szynki wędzonej (możesz oczywiście ją pominąć, jeśli nie jesz mięsa), trzech pieczarek, stu gram pomidorów, odrobiny oliwy z oliwek, cebuli, ziół prowansalskich.
Cukinię należy przekroić na pół i pozbyć się z jej środka miąższu (jeśli cukinia jest młoda, możesz miąższ zostawić). Tak przygotowaną, możesz już wstawić na grilla i pozostawić do momentu, aż zmięknie. Cebulę, pomidory i drobno pokrojone pieczarki posyp przyprawami i podsmaż na oliwie. Do warzyw, smażonych na patelni, możesz dodać wędzoną szynkę lub ułożyć ją od razu na grillowanej cukinii. Po przesmażeniu warzyw wyłóż powstały farsz na cukinię. Smacznego!
Sposobów na kurczaka z grilla jest wiele. Jednym z ciekawszych wariantów jest natomiast kurczak z ananasem. Jak go przyrządzić? Mięso kroimy w kostkę. Następnie pokrojonego kurczaka obtaczamy w marynacie z oleju i przyprawy curry i odstawiamy na ok. godzinę. Po upływie tego czasu, ananasa kroimy w równe kostki i na zmianę z kurczakiem nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Jeśli zależy nam na ostrzejszym smaku, możemy dodać chili. Szaszłyki grillujemy do momentu, w którym kurczak się zarumieni. Całość posypujemy natką pietruszki i… gotowe!
Poza warzywami, idealnym rozwiązaniem dla wegetarian będzie także łosoś z grilla. Oprócz łososia, do przygotowania potrawy potrzebować będziesz również pieprzu cytrynowego, cytryny, ogórka, czosnku, szczypiorku, koperku, soli oraz jogurtu naturalnego. Umytego i oczyszczonego z ości łososia pokroić należy w kostkę i doprawić pieprzem cytrynowym. Następnym krokiem jest tworzenie szaszłyka. W tym celu nabijaj na patyczek łososia oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Szaszłyki wstaw na grilla i pozostaw do momentu, aż łosoś będzie gotowy. W międzyczasie przygotuj sos, który będzie doskonałym uzupełnieniem dania. Do jogurtu naturalnego dodaj przyprawy, posiekany szczypiorek, koperek, startego na tarce ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smacznego!
Uwielbiasz słodkości, ale unikasz ich ze względu na stosowaną dietę? Niepotrzebnie! Przedstawiamy fit deser z grilla – grillowane brzoskwinie z miodem i jogurtem greckim. Brzmi ciekawie? Do wykonania deseru potrzebujesz brzoskwinie, jogurt grecki, miód oraz cynamon. Brzoskwinie przekrój na pół i grilluj ok. 2-4 minuty, aż do momentu, gdy będą miękkie. Do miseczki wyłóż kilka łyżek jogurtu greckiego, połączonego z cynamonem. Po wystudzeniu, dodaj do jogurtu brzoskwinie i polej je miodem. Gotowe!
Interesujesz się zdrowym stylem życia i chcesz zasięgnąć porady specjalisty? W takim razie zapraszamy do placówek POLMED! Nasi dietetycy zlecą odpowiednie badania i stworzą plan dietetyczny, dopasowany do Twoich indywidualnych potrzeb i możliwości. Dbanie o zdrowie i wymarzoną figurę jeszcze nigdy nie było takie proste!
Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja?
Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.