Nadchodzi wigilijny wieczór i Dzień Bożego Narodzenia. Pachnie mandarynkami i piernikiem…Świat zamiera w swoim wiecznym pośpiechu. Przy opłatku odnajdujemy chwilę ciszy, spokoju, zastanowienia, bo wierzymy, że Bóg się narodził…Składamy sobie życzenia z łezką wzruszenia w oku – „jak dobrze, że wszyscy jesteśmy w komplecie”. Niektórzy z nas myślą: „nasze pierwsze święta w nowym mieszkaniu”, inni z kolei „kochany synku, przykro, że musiałeś zostać w Anglii”. Święta to czas jedyny w swoim rodzaju. Rodzinna atmosfera i wspaniałe, domowe jedzenie sprzyjają radosnemu biesiadowaniu i kosztowaniu coraz to nowych specjałów. Jednak jak nie przytyć w święta? Nie odmawiaj sobie przyjemności jedzenia, ale zachowaj zdrowy rozsądek i umiar. Niedosyt jest zawsze lepszy niż przesyt, a dobrego samopoczucia na pewno nie osiągniesz, gdy będzie cię bolał z przejedzenia brzuch. Oto 20 zasad, dzięki którym będziemy czuli się lekko nawet w Święta:
Z całą pewnością lepiej stosować profilaktykę niż leczenie, jednakże w tym okresie mało kto z nas o tym pamięta. Są jednak sprawdzone metody, które są zawsze skuteczne na świąteczne przejedzenie i nieprzyjemne dolegliwości trawienne.
Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji.
Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja?
Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.