Jak nie przytyć w Święta?

Powrót

Nie przytyć w Święta – tak, to jest możliwe!

Nadchodzi wigilijny wieczór i Dzień Bożego Narodzenia. Pachnie mandarynkami i piernikiem…Świat zamiera w swoim wiecznym pośpiechu. Przy opłatku odnajdujemy chwilę ciszy, spokoju, zastanowienia, bo wierzymy, że Bóg się narodził…Składamy sobie życzenia z łezką wzruszenia w oku – „jak dobrze, że wszyscy jesteśmy w komplecie”. Niektórzy z nas myślą: „nasze pierwsze święta w nowym mieszkaniu”, inni z kolei „kochany synku, przykro, że musiałeś zostać w Anglii”. Święta to czas jedyny w swoim rodzaju. Rodzinna atmosfera i wspaniałe, domowe jedzenie sprzyjają radosnemu biesiadowaniu i kosztowaniu coraz to nowych specjałów. Jednak jak nie przytyć w święta? Nie odmawiaj sobie przyjemności jedzenia, ale zachowaj zdrowy rozsądek i umiar. Niedosyt jest zawsze lepszy niż przesyt, a dobrego samopoczucia na pewno nie osiągniesz, gdy będzie cię bolał z przejedzenia brzuch. Oto 20 zasad, dzięki którym będziemy czuli się lekko nawet w Święta:

  1. Nie głódźmy się przez cały dzień, bo podczas wieczerzy będziemy jedli bez ograniczeń. Traktujmy ten posiłek, jako wystawną kolację, ale nie zapominajmy o lekkim śniadaniu i obiedzie.

  2. Jeżeli zostaliśmy zaproszeni na świąteczną kolację, przed wyjściem wypijmy szklankę wody z cytryną – dzięki temu nie poczujemy głodu w momencie, gdy tylko przekroczymy próg domu, w którym będziemy goszczeni.

  3. Wybierajmy potrawy niskokaloryczne – ryba czy barszcz (bez pasztecików) na pewno zaspokoją nasz głód i nie będziemy po nich czuli, że się przejedliśmy.

  4. Zacznijmy jedzenie od potraw, które lubimy najbardziej. Kiedy nasz żołądek się nasyci, a my jeszcze będziemy mieli przed sobą do skosztowania kolejne dania, łatwiej nam będzie zrezygnować z tych mniej lubianych. Zjemy mniej.

  5. Jeśli nadal zastanawiasz się jak nie utyć w święta warto zastosować się do tej rady: nakładajmy na talerz małe ilości. Jeśli talerz będzie równie mały, będziemy mieli wrażenie, że zjadamy dużo.

  6. Dodawajmy do potraw chrzan i ćwikłę, które ułatwiają trawienie. Wysokokaloryczne mięsiwa będą lżejsze.

  7. Starajmy się nie zostawiać miejsca na deser, ewentualnie zostańmy przy winogronach (oczywiście mają więcej kalorii niż pomidor czy sałata, ale to zdecydowanie lepszy pomysł niż dwa kawałki sernika). Jednakże ciężko sobie wyobrazić Święta bez ciasta. Nie jedzmy więcej niż jeden kawałek – wybierzmy ciasto drożdżowe lub sernik. Zjedzmy deser z kawą. Dzięki cukrom i kofeinie tłuszcze zostaną szybciej strawione.

  8. Nie mieszajmy węglowodanów z białkiem, na przykład słodyczy z rybą.

  9. Unikajmy napychającego żołądek chleba, bułek i ziemniaków (przecież mamy je na co dzień).

  10. Jak nie przytyć przez święta? Nie spieszmy się, jedzmy powoli. Delektujmy się smakiem każdego kęsa.

  11. Często zapominamy o tym, że alkohol też tuczy! 1 gram alkoholu to 7 kcal! Dobrym pomysłem jest napicie się kieliszka czerwonego wina.

  12. Wystrzegajmy się soków z kartonu oraz gazowanych napojów – lepiej wypić dwa razy więcej kompotu z suszu. Suszone owoce świetnie wspomagają trawienie.

  13. Skupmy się na rozmowie z dawno niewidzianą rodziną. Bez sensu jest cały czas myśleć czego to pysznego nie możemy zjeść! Ciekawa rozmowa odciągnie nasze myśli od słodkości, pysznej sałatki z majonezem itp.

  14. Załóżmy dopasowaną sukienkę lub spodnie (zanim poczujemy, że nasz brzuszek ma już delikatnie dość, sami wcześniej przestaniemy jeść, bo nie będziemy chcieli wciągać brzucha całe popołudnie).

  15. Postarajmy się robić sobie przerwy między posiłkami; idealnie byłoby wyjść na spacer między karpiem a sernikiem! Także sprzątajmy. Tak, tak – częste wstawanie, pomoc przy stole czy przynoszenie dań da nam chociaż odrobinę ruchu.

  16. Jeżeli przygotowujemy dania, pamiętajmy: sałatkę dopraw jogurtem lub oliwą z oliwek, a nie majonezem czy śmietaną, a także nie polewaj makowca lukrem, a pierogów tłuszczem.

  17. Zamiast smażyć karpia, przygotuj go na parze, obsyp ziołami, a zrezygnuj z dużej ilości soli.

  18. Kutia to prawdziwa bomba kaloryczna, ciężko jednak z niej zrezygnować, dlatego podawaj je w małych salaterkach, po łyżce.

  19. Pieczone mięsiwo przygotuj z suszonymi śliwkami (w roli nadzienia lub wykorzystane w sosie do pieczeni), owoce te zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie i sprzyja odchudzaniu.

  20. Przygotuj duże ilości czerwonego barszczu, możesz pić go bez ograniczeń – to cenne źródło antyoksydantów, a do tego małokaloryczne (1 szklanka to 45 kcal).

Z całą pewnością lepiej stosować profilaktykę niż leczenie, jednakże w tym okresie mało kto z nas o tym pamięta. Są jednak sprawdzone metody, które są zawsze skuteczne na świąteczne przejedzenie i nieprzyjemne dolegliwości trawienne.


Dodano: 13/12/2018
Autor
mgr Katarzyna Szubert
Dietetyk
Absolwentka studiów podyplomowych Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, kierunek Dietetyka i Żywienie Człowieka, a także studiów magisterskich na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, kierunek Fizjoterapia.
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
19/12/2022
Dieta, Badania, Choroby
Wrzody żołądka i dwunastnicy – objawy, diagnostyka, leczenie

Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji. 


10/02/2023
Dieta, Choroby
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – jak powstają i czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Profilaktyka, Dieta, Choroby
Salmonella – drogi zakażenia, objawy, leczenie

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


Zapoznaj się z nasza ofertą
Pakiet badań
Badania mikroflory jelitowej (z kału)
Badania w kierunku alergii pokarmowej

od 490 zł
badanie
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu.

od 210 zł
Pakiet badań
Pakiet badań genetycznych serce i choroby zakrzepowo-zatorowe
Zadbaj o swoje serce już dziś!

od 599 zl
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się