Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej został ogłoszony przez Światową Federację Dentystyczną (FDI) w 2008 r. na 20 marca. Rozpoczyna się więc w marcu miesiąc Zdrowia Jamy Ustnej. W związku z powyższym lekarz dentysta firmy Polmed z radością opisze złote zasady w kierunku zdrowego i pięknego uśmiechu.
Higiena jamy ustnej jest związana z szeregiem gestów i dobrych nawyków, do których należy się stosować, by chronić się przeciwko chorobom, które atakują nasze zęby, dziąsła i całą jamę ustną. Wprowadzenie tych dobrych nawyków zagwarantuje lepsze zdrowie i podwyższy jakość życia.
Przedstawiam instruktaż higieny jamy ustnej – 10 przykazań, aby zminimalizować ryzyko problemów w jamie ustnej. Skorzysta na tym cały organizm!
Higiena zębów składa się z dwóch podstawowych elementów: szczotkowania i nitkowania. Zaleca się szczotkowanie zębów co najmniej dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku.
Raz dziennie przed szczotkowaniem należy również nitkować przestrzenie międzyzębowe.
Korzystaj ze szczoteczki z miękkim/średnim włosiem i pasty z fluorem.
Odpowiednia technika gwarantuje usunięcie płytki nazębnej, pozostałości pokarmowych i nie uszkadza przy tym szkliwa. Polega ona na układaniu szczoteczki pod kątem 45 stopni na granicy między dziąsłem a zębem wykonując ruchy okrężne. Szczotkuj zęby górne i dolne oddzielnie nie pomijając żadnej powierzchni. Musi to trwać minimum 2 minuty!
Nitkowanie pozwala na oczyszczanie powierzchni słabo dostępnych szczoteczką i jest niezbędne. Owiń nitkę (około 45 cm nici) na prawym i lewym palcu środkowym a wskazującymi wprowadzaj delikatnie czystą nic do każdej przestrzeni w jamie ustnej.
Higienizacja jamy ustnej raz do roku, czyli usunięcie kamienia nazębnego oraz przebarwień i osadu z zębów. Na przegląd należy przyjść dwa razy w roku, to jest co 6 miesięcy. Te wizyty są dla twojego dentysty okazją do wykrycia wszelkich problemów, które w związku z częstotliwością wizyt będą w początkowej fazie rozwoju.
Palenie pod każdą postacią wpływa na zdrowie zębów i dziąseł i jest głównym czynnikiem ryzyka nowotworów jamy ustnej .
Tytoń obniża zdolność natleniania się dziąseł, co skutkuje większą ich podatnością do infekcji.
Alkohol jest substancją psychoaktywną działającą na cały organizm, w tym na jamę ustną. Nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje „standardowy drink” jako 10 g czystego alkoholu etylowego i zaleca, aby ani kobiety, ani mężczyźni nie przekraczali ilości dwóch standardowych drinków dziennie.
Wysuszone i odwodnione śluzówki są bardziej podatne na problemy, takie jak halitoza (brzydki zapach z ust), suchość jamy ustnej i zapalenie dziąseł.
Pamiętaj więc, by się nieustannie nawadniać.
Podjadanie potęguje ryzyko próchnicy, to jest rozwijania się ubytków w zębach, bo po konsumpcji poziom kwasowości w jamie ustnej jest najwyższy. Rób więc przerwy w jedzeniu, by pozwolić na wyrównanie poziomu pH.
Te trunki orzeźwiają i dodają energii, jednak są prawdziwym zagrożeniem. Zważywszy na wysoką zawartość cukru przy jednoczesnym niskim pH wynikiem E330, czyli kwasu cytrynowego i kwasu fosforowego E338, napoje energetyzujące i gazowane mogą powodować niszczenie szkliwa.
Żucie gumy pobudza produkcję śliny, która naturalnie wyrównuje poziom kwasowości w jamie ustnej. Słodziki, jak sorbitol i ksylitol zawarte w gumie do żucia nie są metabolizowane przez bakterie obecne w każdej jamie ustnej. Nie stanowią więc pożywki dla nich, tak jak cukier.
Kolczyki w języku lub wargach są często prowodyrem różnych infekcji, alergii i problemów z zębami i dziąsłem. Długofalowo uszkadzają anatomię zębów i niszczą je.
Ograniczyć trzeba spożywanie pokarmów lub płynów zbyt kwaśnych lub słodkich, dlatego że wpływają na szkliwo i predysponują do tworzenia się ubytków próchnicowego pochodzenia.
Dieta powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi składniki odżywcze, witaminy oraz minerały.
Plamki, błyski, paproszki czy muszki pojawiające się przed oczami przeważnie są zupełnie niegroźne, ale czasami mogą świadczyć o poważnej chorobie. Jakie są przyczyny występowania zmian w polu widzenia i czy da się je wyleczyć? Kiedy warto te objawy skonsultować z lekarzem?
Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego. Jej najczęstsze objawy to bóle brzucha i zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego. Z ustaleń badaczy wynika, że przyczyny zespołu jelita drażliwego mogą mieć podłoże genetyczne. Jak rozpoznać tę coraz częstszą chorobę i czy można jej w sposób efektywny przeciwdziałać?
Mononukleoza zakaźna jest chorobą wywoływaną przez wirus Epsteina-Barr (EBV). Jej objawy są bardzo podobne do symptomów anginy bakteryjnej, stąd często te dwie infekcje bywają mylone. Jak można się zarazić mononukleozą? W jaki sposób odróżnić ją od anginy bakteryjnej? Jakie leczenie stosuje się w przypadku potwierdzenia mononukleozy, a czego nie należy przyjmować?