Dlaczego warto jeść buraki nie tylko w Dzień Buraka?

Powrót

24 listopada świętujemy Dzień Buraka. To bardzo dobry moment na wypróbowanie nowych przepisów z jego wykorzystaniem nawet dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, a także na przypomnienie, jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą regularne spożywanie buraków i zakwasu z buraków.

Burak

Znany był już w czasach starożytnych. Pierwsza wzmianka dotycząca tego warzywa odnotowana została w dokumencie pochodzącym z Babilonii. W Polsce uprawia się kilka odmian buraka – buraki cukrowe, ćwikłowe, liściowe oraz pastewne. Najczęściej do przygotowywania potraw wykorzystuje się buraki ćwikłowe. Są niskokaloryczne – 100 g buraka to około 40 kcal, mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego i liczne składniki mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Oprócz tego buraki są źródłem substancji bioaktywnych takich jak betaina, flawonoidy, polifenole, karotenoidy, luteina, a także betalainy – pigmenty wykorzystywane na szeroką skalę w przemyśle spożywczym.

Od nadmiernego spożycia buraków powinny się jednak powstrzymywać osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność dlatego, że buraki mają dużo węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny.

Jedzenie buraków – korzyści zdrowotne

Jakie są korzyści wynikające z jedzenia buraków nie tylko w Dzień Buraka?

Buraki ze względu na zawartość wspomnianych już substancji bioaktywnych, zwłaszcza betainy, która występuje wyłącznie w burakach ćwikłowych, boćwinie, amarantusie, opuncji i kilku roślinach egzotycznych, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także antyoksydacyjnie.

Regularne spożywanie buraków wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Picie soku z buraków obniża ciśnienie tętnicze ze względu na zawartość azotanów. Azotany w organizmie człowieka przekształcają się w tlenek azotu, a tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, tym samym poprawiając przepływ krwi. U osób, które nie mają problemów z podwyższonym ciśnieniem, za to uprawiają sport, sok z buraka zwiększa wydolność organizmu i jednocześnie zmniejsza zużycie tlenu podczas wysiłku. Dodatkowo azotany wpływają na odbudowę funkcji śródbłonka naczyniowego, który przestaje działać prawidłowo u pacjentów z miażdżycą i/lub nadciśnieniem tętniczym. Buraki normalizują również poziom lipidów we krwi – przede wszystkim frakcji LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu.

Po buraki powinny sięgnąć również osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Buraki zawierają bowiem luteinę neutralizującą wolne rodniki w oku i chroniącą plamkę żółtą przed nadmierną eksploatacją oraz beta-karoten odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka, dzięki którym możliwe jest widzenie zarówno w ciągu dnia, jak i po zmroku.

Buraki zawierają również antyocyjany i wspomniane już betaniny, czyli substancje o właściwościach antynowotworowych. Dotychczas przeprowadzono m.in. badania na izolowanych komórkach ludzkich, które dowiodły, że ekstrakt z buraków hamuje rozrost komórek nowotworowych, a także badania pokazujące, że buraki zapobiegają nowotworom płuc oraz skóry.

Zakwas z buraków w Dzień Buraka

A co z zakwasem z buraka? Zakwas z buraka to gęsty, ciemnofioletowy płyn powstający w wyniku kiszenia buraków. W trakcie jego produkcji dochodzi do fermentacji – pod wpływem rozkładu cukrów wytwarzany jest kwas mlekowy. W efekcie zakwas zawiera probiotyki, które poprawiają mikroflorę jelitową, co jednocześnie przekłada się na wzrost odporności. Oprócz tego kiszone buraki powinny być spożywane przez osoby z problemami trawiennymi, ponieważ warzywa w takiej formie poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.

Pamiętajmy, że tak naprawdę to, czy jemy buraki na surowo w carpaccio, gotowane w zupie, serwowane na ciepło jako dodatek do obiadu, czy pijemy sok wyciśnięty z buraków, nie ma większego znaczenia. Owszem, obróbka cieplna wpływa na zawartość niektórych składników odżywczych, ale lepiej spożywać buraki ugotowane niż unikać ich w ogóle. Zakwas z buraków można natomiast pić w niewielkich ilościach codziennie rano. Zatem warto jeść buraki, nie tylko w dniu ich świętowania, ale również w codziennej diecie!


Dodano: 23/11/2021
Autor
POLMED Zdrowie
POLMED Zdrowie
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Profilaktyka
04/06/2021
Koronawirus, Profilaktyka, Choroby
Szczepionka przeciw COVID-19 – charakterystyka i rodzaje szczepionek

15/02/2021
Profilaktyka, Choroby
Mroczki przed oczami – czym są i o czym świadczą?

03/03/2021
Aktualności, Profilaktyka, Badania
Dzień Kobiet z POLMED

Zapoznaj się z nasza ofertą
-10% z kodem BLACKFRIDAY
badanie
Badania laboratoryjne dla kobiet
Dbaj nie tylko o innych - czas na Ciebie.

79 zł
-10% z kodem BLACKFRIDAY
badanie
Badania laboratoryjne dla mężczyzn
Sprawdź czy wszystko gra i żyj jak chcesz!

79 zł
-10% z kodem BLACKFRIDAY
badanie
Badania laboratoryjne dla seniorów
Regularne badania profilaktyczne pozwalają monitorować stan naszego zdrowia, a w razie potrzeby szybko reagować na zagrożenia.
NOWOŚĆ! Teraz możesz wykonać badania bez wychodzenia z domu i omówić wyniki z lekarzem w trakcie darmowej telekonsultacji

79 zł
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się