Dlaczego warto jeść buraki? Sok z buraka – właściwości

Powrót

24 listopada świętujemy Dzień Buraka. To bardzo dobry moment na wypróbowanie nowych przepisów z jego wykorzystaniem nawet dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, a także na przypomnienie, jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą regularne spożywanie buraków i zakwasu z buraków.

Burak – charakterystyka

Znany był już w czasach starożytnych. Pierwsza wzmianka dotycząca tego warzywa odnotowana została w dokumencie pochodzącym z Babilonii. W Polsce uprawia się kilka odmian buraka – buraki cukrowe, ćwikłowe, liściowe oraz pastewne. Najczęściej do przygotowywania potraw wykorzystuje się buraki ćwikłowe. Są niskokaloryczne – 100 g buraka to około 40 kcal, mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego i liczne składniki mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Oprócz tego buraki są źródłem substancji bioaktywnych takich jak betaina, flawonoidy, polifenole, karotenoidy, luteina, a także betalainy – pigmenty wykorzystywane na szeroką skalę w przemyśle spożywczym.

Od nadmiernego spożycia buraków powinny się jednak powstrzymywać osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność dlatego, że buraki mają dużo węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny.

Jedzenie buraków – korzyści zdrowotne

Jakie są korzyści wynikające z jedzenia buraków nie tylko w Dzień Buraka? Buraki ze względu na zawartość wspomnianych już substancji bioaktywnych, zwłaszcza betainy, która występuje wyłącznie w burakach ćwikłowych, boćwinie, amarantusie, opuncji i kilku roślinach egzotycznych, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także antyoksydacyjnie.

Regularne spożywanie buraków wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Picie soku z buraków obniża ciśnienie tętnicze ze względu na zawartość azotanów. Azotany w organizmie człowieka przekształcają się w tlenek azotu, a tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, tym samym poprawiając przepływ krwi. U osób, które nie mają problemów z podwyższonym ciśnieniem, za to uprawiają sport, sok z buraka zwiększa wydolność organizmu i jednocześnie zmniejsza zużycie tlenu podczas wysiłku. Dodatkowo azotany wpływają na odbudowę funkcji śródbłonka naczyniowego, który przestaje działać prawidłowo u pacjentów z miażdżycą i/lub nadciśnieniem tętniczym. Buraki normalizują również poziom lipidów we krwi – przede wszystkim frakcji LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu.

Po buraki powinny sięgnąć również osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Buraki zawierają bowiem luteinę neutralizującą wolne rodniki w oku i chroniącą plamkę żółtą przed nadmierną eksploatacją oraz beta-karoten odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka, dzięki którym możliwe jest widzenie zarówno w ciągu dnia, jak i po zmroku.

Buraki zawierają również antyocyjany i wspomniane już betaniny, czyli substancje o właściwościach antynowotworowych. Dotychczas przeprowadzono m.in. badania na izolowanych komórkach ludzkich, które dowiodły, że ekstrakt z buraków hamuje rozrost komórek nowotworowych, a także badania pokazujące, że buraki zapobiegają nowotworom płuc oraz skóry.

Zakwas z buraków w Dzień Buraka

A co z zakwasem z buraka? Zakwas z buraka to gęsty, ciemnofioletowy płyn powstający w wyniku kiszenia buraków. W trakcie jego produkcji dochodzi do fermentacji – pod wpływem rozkładu cukrów wytwarzany jest kwas mlekowy. W efekcie zakwas zawiera probiotyki, które poprawiają mikroflorę jelitową, co jednocześnie przekłada się na wzrost odporności. Oprócz tego kiszone buraki powinny być spożywane przez osoby z problemami trawiennymi, ponieważ warzywa w takiej formie poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.

Pamiętajmy, że tak naprawdę to, czy jemy buraki na surowo w carpaccio, gotowane w zupie, serwowane na ciepło jako dodatek do obiadu, czy pijemy sok wyciśnięty z buraków, nie ma większego znaczenia. Owszem, obróbka cieplna wpływa na zawartość niektórych składników odżywczych, ale lepiej spożywać buraki ugotowane niż unikać ich w ogóle. Zakwas z buraków można natomiast pić w niewielkich ilościach codziennie rano. Zatem warto jeść buraki, nie tylko w dniu ich świętowania, ale również w codziennej diecie!


Dodano: 23/11/2021
Autor
POLMED Zdrowie
POLMED Zdrowie
Najpopularniejsze artykuły w kategorii Dieta
19/12/2022
Badania, Choroby, Dieta
Wrzody żołądka i dwunastnicy – objawy, diagnostyka, leczenie

Wrzody żołądka i dwunastnicy to najczęstszą choroba przewodu pokarmowego. Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej, zazwyczaj spowodowane błędami żywieniowymi, paleniem tytoniu, narażeniem na stres, zakażeniem Helicobacter pylori, przyjmowaniem niesteroidowych lub sterydowych leków przeciwzapalnych.
Według szacunków lekarzy, wrzody żołądka czy też dwunastnicy dotyczą 5-10 proc. populacji. 


10/02/2023
Choroby, Dieta
Kamienie w pęcherzyku żółciowym – jak powstają i czy są groźne?

Kamienie żółciowe to złogi powstające w pęcherzyku oraz przewodach żółciowych. Prowadzą one do kamicy pęcherzyka żółciowego, jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie, objawiającej się silnym, napadowym bólem określanym mianem kolki żółciowej. Kamienie które powstają w drogach żółciowych i nie przedostają się do pęcherzyka żółciowego mogą powodować rzadszą postać kamicy żółciowej – kamicę przewodową. Jak postępować w przypadku kamieni w pęcherzyku żółciowym? Czy można ich uniknąć i czy zawsze konieczna jest operacja? 


28/12/2022
Choroby, Dieta, Profilaktyka
Salmonella – drogi zakażenia, objawy, leczenie

Salmonelle to jedne z najbardziej znanych chorobotwórczych bakterii, głównie za sprawą wywoływanych przez nie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zwłaszcza w okresie letnim często słyszymy o zatruciach pokarmowych wywołanych przez te szczepy. W Polsce świadomość społeczna w tym zakresie z roku na rok jest coraz większa.


Zapoznaj się z nasza ofertą:
badania ukladu pokarmowego polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka celiakii
Sprawdź czy cierpisz na nietolerancję glutenu. Wykonaj pakiet badań laboratoryjnych w POLMED!

od 210 zł
diagnostyka cukrzycy polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka cukrzycy
Wczesne wykrycie cukrzycy i rozpoczęcie leczenia pozwala uniknąć wielu powikłań zdrowotnych. Zadbaj o profilaktykę - cukrzyca często przebiega bezobjawowo!

od 99 zł
diagnostyka wątroby polmed
Kup online!
Pakiet badań
Diagnostyka wątroby
Choroby wątroby dają różne objawy, jednak najczęściej pojawiającym się jest ból wątroby, czyli ból brzucha z prawej strony, pod żebrami. Zbadaj swoją wątrobę w POLMED!

od 67 zł
Więcej usług
Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z naszymi konsultantami.
Zapytaj o ofertę
Newsletter
Kup wizytę
Portal Pacjenta Portal Pracodawcy Platforma Medycyny Pracy Panel Agentów Ubezpieczeniowych Partner medyczny
Mam konto
Zaloguj się
Nie mam konta
Zarejestruj się